– Nej, helt enkelt av den anledningen att det inte går. Kriminalvården efterfrågar 50 hektar platt mark som vi inte har. Dessutom är det flera kriterier hur marken ska vara lokaliserad som vi inte klarar, säger Hugo Andersson (C) miljö- och samhällsbyggnadsråd.
Även Linköpings kommun har tackat nej till etableringen. Däremot är Norrköpings kommun fortfarande med i kampen om det nya fängelset med mellan 300 till 500 platser. En kriminalvårdsanstalt av den storleken ger 300 till 400 arbetstillfällen plus ett stort antal timvikariat.
– När det gäller arbetstillfällen är vår syn på det hela att vi har en gemensam arbetsmarknad i norra delarna av länet. Om den nya fastigheten ligger i Norrköping eller Finspång har ingen betydelse ur ett arbetsmarknadsperspektiv. Det viktiga är att anstalten hamnar i regionen, anser Hugo Andersson.
Kriminalvården vill bygga det nya fängelset i en kommun någonstans mellan Jönköping och Norrköping. Hur många och vilka kommuner som fortfarande är intresserade förutom Norrköping är i skrivande stund oklart. Från början var även sju kommuner i Småland intresserade av den nya etableringen.
– Den här veckan samlar vi ihop allting när det gäller positiva ansatser och kommuner som har avböjt. Så just idag kan jag inte säga mer än så, säger Viktoria Rydholm på Kriminalvårdens ekonomi- och fastighetsavdelning.
Enligt kriminalvården kan en ny anstalt vara på plats inom fem till tio år.