Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför spelar din röst i kyrkovalet roll

Den 19 september är det dags för kyrkoval. Redan nu går det att förtidsrösta, men varför har vi egentligen kyrkovalet?

Verksamheten i Finspångs församling kan se olika ut beroende på vilka personer som sitter i kyrkofullmäktige.

Verksamheten i Finspångs församling kan se olika ut beroende på vilka personer som sitter i kyrkofullmäktige.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-09-08 08:02

Kyrkoval hålls vart fjärde år och precis som i de politiska valen finns det tre nivåer att rösta i. Man kan lägga sin röst i valet till kyrkomötet (nationellt), stiftsfullmäktige (regionalt) och kyrkofullmäktige (lokalt).

– Man kan egentligen jämföra kyrkofullmäktige med kommunfullmäktige och kyrkorådet med kommunstyrelsen. Kyrkofullmäktige fastställer budget, bokslut och tar beslut kring övergripande mål och andra saker som till exempel policydokument, säger Pär Österlund, kyrkoherde i Finspångs församling.

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och är över 16 år är röstberättigade. Till årets val är det 5,8 miljoner personer. I Finspång röstade i förra valet (2017) 17,9 procent av de 12 871 röstberättigade. 

– Det är ett lågt valdeltagande och det avseglar nog aktiviteten bland medlemmarna. Många av de kyrkotillhöriga är passiva och man kanske känner att man inte är tillräckligt engagerad för att det ska vara relavant att rösta, säger Pär Österlund.

– Men jag tycker att om man tillhör svenska kyrkan så har man ett ansvar, men även en möjlighet, att vara med och påverka. Vi har en väldigt stor verksamhet och det vi gör spelar roll för väldigt många människor, fortsätter han.

Finspångs församling bedriver - utöver de grundläggande gudstjänsterna och kyrkliga evenemang så som dop, vigsel och begravningar - flera andra verksamheter. Bland annat barn- och ungdomsverksamheter både i centralorten och på landsbygden. För vuxna finns det café, sopplunch, stickcafé, bokcirkel och andra typer av träffar. 

Men vad församlingen ska rikta in sig på är det alltså inte de anställda själva som bestämmer, utan kyrkofullmäktige.

– Man kan säga att principerna i hur makten fungerar är desamma mellan kyrkofullmäktige och kommunfullmäktige. Beroende på vilka som sitter i kyrkofullmäktige så har kyrka olika riktlinjer att arbeta efter. Det är just därför som det är viktigt att rösta - och att faktiskt sätta sig in i de olika nomineringsgrupperna och vad de vill, säger Pär Österlund.

I årets val är det samma nomineringsgrupper som ställer upp i kyrkofullmäktige som föregående val. Då fick POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) 42,9 procent, Socialdemokraterna 38,9 procent, FSKF (För Svenska kyrkans framtid i Finspångs församling) 10,3 procent och Sverigedemokraterna 7,7 procent. 

Det går att förtidsrösta redan nu och själva valdagen är söndagen den 19 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!