Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför ser Finspångs vapen ut som det gör

De olika inslagen i vapnet har anor från De Geer och järnhanteringen.

Finspångs kommuns vapen fastställdes av Hans Kungliga Majestät 14 maj 1944.

Finspångs kommuns vapen fastställdes av Hans Kungliga Majestät 14 maj 1944.

Foto: Finspångs kommun

Finspång2021-08-23 09:00

Finspångs kommuns vapensköld fastställdes så sent som 1944.

Men de olika inslagen i vapnet, har anor som är mycket äldre än så.

Det kan man läsa på kommunens hemsida:

"Finspångs kommuns vapen fastställdes av Hans Kungliga Majestät 14 maj 1944. Det har konstruerats av riksheraldikerämbetet på uppdrag av dåvarande Finspångs köping och dess utseende är kopplat till Finspångs historia:

Den övre delen av vapnet är rött och har ett järnmärke i guld. Det syftar på den genom seklerna så framgångsrikt bedrivna järnhanteringen vid Finspångs bruk.
Vapnets nedre del härstammar från De Geers vapen med fem röda rutor på ett silverfält. De franska liljorna sägs ha tillkommit ”som ett särskilt nådervedermäle av franske kungen Louis XI för "utmärkta insatser i kriget”."

På nätet kan man hitta att järnsymbolen, är hämtad från det urgamla kemiska tecknet för järn, en cirkel med en pil som pekar snett uppåt.

Det här är också ett av den västerländska kulturens äldsta ideogram och betecknade ursprungligen planeten Mars i romarriket.

 Det kom då följaktligen också att stå för den romerska krigsguden Mars samt maskulint genus. Därför uppstod tidigt en relation mellan marstecknet och den metall, av vilken de flesta vapen smiddes, nämligen järn.

Järnmärket associerar till den svenska järnhanteringen, det vill säga stål och styrka, och har därför använts av både företag som Volvo, och Bofors och en del kommuner som Finspång, Kiruna, Degerfors och Karlskoga.

Den De Geerska vapenskölden, sägs i sina grunddelar härstamma ända från 1100-talet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!