– Ja, det kan man säga. Ambitionen har varit att försöka sälja fastigheten till glasbrukets ägare. Men det har fastnat i och med att fastigheten är i dåligt skick och är i behov av omfattande reparationer, säger kommundirektör Anders Axelsson.
Läs också:Kommunen sätter press på glasbruket
Eftersom kommunen äger fastigheten, är det kommunen som åker på kostnaden för reparationerna. Bara att laga det dåliga taket handlar enligt Axelsson om storleksordningen fem miljoner kronor. Det är även andra delar av fastigheten som är i mindre bra skick. I värsta fall kan det röra sig om 15-20 miljoner kronor för att renovera glasbruksfastigheten till en mer funktionell fastighet.
– Ska kommunen stå för den notan blir förstås priset på fastigheten betydligt högre än vad det skulle vara idag. Dessutom är risken stor att priset blir för högt i relation till den marknad som finns i Rejmyre. Grundtanken från kommunen är att sälja fastigheten till ägaren och låta ägaren investera i sina lokaler, men där är vi inte ännu, förklarar Axelsson.Läs också: Uppgifter: Glasbrukets vd har slutat
Glasbrukets ägare, Arnfinn Röste, vill förstås inte köpa en fastighet med eftersatt underhåll. Inte ens om han skulle få fastigheten gratis lär han vara intresserad.
– Nej, så är det för att prata klartext. Det är därför det blir ett moment 22. Om jag vore företagare och hyresgäst hade jag förmodligen resonerat på samma sätt och ställt krav på hyresvärden, säger Anders Axelsson och fortsätter:
– Som kommun måste vi dessutom ställa en sådan investering mot andra investeringar vi behöver göra och då är klart att det blir svårt för oss.
Hur bråttom är det att få ordning på taket?– Det står ju där, men det måste fixas till hyfsat snabbt. Börjar man riva i en gammal fastighet är risken dessutom stor att det dyker upp mer problem, säger en bekymrad Anders Axelsson.
Läs också:Glasbrukets vd:”Janssons uttalanden skadar oss”
Dialogen med glasbrukets ägare har legat lite på is under valrörelsen. Men med en ny politisk ledning (S+C+KD) lär frågan snart vara på agendan igen.
– Frågan är hur verksamheten går för glasbruket? Kommunen kan inte göra en jätteinvestering om det skulle hända något drastiskt med glasbruket som till exempel en konkurs. Samtidigt har jag full förståelse för ägaren. Att ta över byggnaden i det skick som den nu är i, innebär ett stort ekonomiskt åtagande, säger Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Oavsett om kommunen fortsätter äga fastigheten, eller om glasbrukets ägare tar över den i framtiden, så har kommunen miljöansvaret för den kraftigt förorenade marken som omger fastigheten. Enligt länsstyrelsen kan en miljösanering kosta någonstans mellan 50 och 100 miljoner kronor. Av den summan tror länsstyrelsen att kommunen får betala 30 procent.
Fotnot: Arnfinn Röste meddelar via SMS att han inte har någon anledning att uttala sig och hänvisar till Anders Axelsson.