En Aero Commander med pilot och navigatör kommer från den här veckan till slutet av juli att flyga fram och tillbaka för att göra geofysiska flygmätningar.
– Jag kan inte säga exakt när vi kommer till olika områden, säger Stefan Mörck på Wermlandsflyg, som utför uppdraget för myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU.
– Det är ett relativt tystgående flygplan, men en del kan uppfatta det som att vi flyger i trädtoppshöjd, säger Mörck.
I lämpligt sommarväder under morgnar och kvällar ska det automatiskt mätas i Södermanland och norra delarna av Östergötlands län, samt en liten strimma av Närke. Syftet är att kartlägga berggrunden.
Jordens magnetfält, naturlig gammastrålning samt markens elektriska ledningsförmåga ska mätas. Kalium, uran och torium registreras.
Gammastrålning mäts för att hitta enstaka strålkällor eller kartlägga radioaktivt nedfall.
– Vi ska uppdatera den information som finns från senaste flygningen. Det har hänt en del på ett 50-tal år med teknikutvecklingen, så vi kan få mer och bättre information, säger Henrik Johansson, funktionsansvarig för flyggeofysik, SGU.
Genom flygmätningarna tas en berggrundskarta fram. Den kan komma att användas på flera sätt.
– När det planeras för väg eller järnväg kan typen av berggrund avgöra hur man bygger. Lantbrukare kan se lerhalten i marken för att optimera sin odling. Man kan hitta områden där det finns risk för radonproblem, förklarar Henrik Johansson inför årets flygundersökning.