Valets toppnamn
Han efterträder i sådana fall Ulrika Jeansson som kommunens enda heltidsarvoderade politiker.
– Vi får väl vänta in valresultatet, men att vi i Socialdemokraterna blir största parti skulle inte vara någon skräll, säger 53-åringen i ett försök att dämpa förväntningarna.
Samtidigt säger han:
– Jag är beredd att satsa allt om jag och mitt parti får förtroendet att leda Finspång framåt. Som person vill jag ge allt när jag ger mig in i någonting. Vi måste också hitta partier att samarbeta med, egen majoritet lär vi inte få.
Efter förra valet, 2018, bjöd S in Centerpartiet och Kristdemokraterna att samarbeta. Den trion har sedan styrt Finspångs kommun.
– Samarbetet har varit bra. Men det är inte säkert att det blir samma konstellation efter valet. Det är väldigt personbundet att arbeta så tätt ihop. Att samarbeta med tre partier tror jag är optimalt. Skulle det vara fler partier som styr blir det svårare att komma överens.
Känner du någon rädsla för att gå från hyfsat anonym, till att kanske bli kommunens ledande politiker?
– Visst är det ett oerhört stort ansvar, men jag är taggad och brinner för uppgiften. Finspång är inne i en tillväxtfas och går en spännande tid till mötes.
Efter gymnasiet arbetade Mats som kylmontör på ett företag i Malmö. Landskronapågen flyttade sedan till Karlstad för att studera, innan livsresan tog honom till Moskva 1994.
– Jag har en rysk master och träffade barnens mamma där. Vi blev kvar i Moskva i två år. Jag var tjänstledig från mitt arbete som kylmontör och fortsatte med det när vi kom hem.
I januari 1997 klev han in på nuvarande Siemens Energy i Finspång, där han fortfarande arbetar.
– I början handlade det mycket om experimentell värmeöverföring. 2003 blev jag gruppchef för turbinaerodynamik och skovelkylning. Jag har varit chef sedan dess. Det är jättebra att vi har en sådan stark aktör som Siemens i kommunen, men vi skulle behöva bredda oss och ha ännu fler starka företag. Rent politiskt tycker jag att vi är för beroende av Siemens, säger Mats med ett leende.
Varför engagerade du dig politiskt?
– Jag har nog alltid varit "röd". Farsan var rörläggare och jag läste Botomtens funderingar i tidningen Byggnadsarbetaren som jag gillade. Under gymnasietiden slogs jag av de orättvisor som finns. Alla ska ha samma möjligheter, men så är det ju fan inte. Det är fruktansvärt med alla klyftor både i Sverige och världen.
När det blev borgerlig regering 2006 fick Mats mer och mer lust att engagera sig politiskt.
– Jag gillade inte all den privatisering som de borgerliga genomförde. Det dröjde tills 2013 innan jag gick med i partiet, men tankarna hade funnits länge.
Efter valet 2014, blev han 2015 ordförande i bygg- och miljönämnden.
– Det är ett uppdrag som har passat mig. Att utveckla Finspång är något jag kommer arbeta hårt med om jag skulle bli kommunstyrelsens ordförande.
Vad får en Finspångsbo som lägger sin röst på Socialdemokraterna i kommunalvalet?
– Ett parti som vill jobba för välfärd, trygghet och minskade klyftor. Vi kommer ha ett stort driv att utveckla Finspång. Att få bättre resultat inom skolan är jätteviktigt på många sätt.
Hur var det nu med dansen?
– Haha. Bugg, foxtrot och argentinsk tango är det som gäller. I sommar ska jag och särbon på dansbandsveckan i Malung, det ser jag verkligen fram emot, säger Mats Annerfeldt.