Dålig luft i Alstom-hallen
FINSPÅNGEn mätning av kolmonoxid och kvävedioxid som genomförts i Alstom-hallen visar på oacceptabelt höga halter av kvävedioxid 1,9 ppm (miljondel), nästan dubbelt så mycket som nivågränsvärdet. Människor som vistas i ishallen riskerar att bli sjuka.
Nu åläggs Finspångs kommun att vidta åtgärder som säkerställer att de arbetstagare och skolelever som vistas i ishallen inte utsätts för halter av kvävedioxid som överskrider nivågränsvärdet 1 ppm.
<b>För allas hälsa</b>
Arbetsmiljöinspektionen påpekar även att det är lämpligt att alla som vistas i ishallen, alltså även under fritidsaktiviteter och ideellt arbetande, skyddas från att utsättas för skadliga halter av kvävedioxid. Men att de inte kan ställa krav för dessa grupper eftersom de inte omfattas av arbetsmiljölagen.
De mätinstrument och larm som finns att tillgå på marknaden har enligt Arbetsmiljöinspektionen inte tillräckligt hög tillförlitlighet och noggrannhet och rekommenderas därför inte.
<b>Batteridrivna ismaskiner</b>
- De är inte helt tillförlitliga och dessutom visar de ju när nivåerna är för höga. Då är det bättre att redan från början investera i batteridrivna ismaskiner istället för de gasoldrivna som i dag används, säger Inger Arvidsson vid Arbetsmiljöinspektionen i Linköping.
En batteridriven ismaskin är en investeringskostnad på mellan 800 000 kronor och 1 miljon kronor, men då slipper man enligt Inger Arvidsson att oroas över för höga nivåer och för hälsan hos de som vistas i hallen. 60 procent av Sveriges ishallar har idag batteridrivna ismaskiner.
<b>Halvera värdet</b>
För att Alstom-hallen ska få godkänt krävs det att man får ner nivåerna till halva ppm-värdet. En ny mätning kommer att ske i höst.
Före den 1 april 2002 ska Finspångs kommun lämna besked om vad man har gjort med anledning av detta krav.
Anläggningsansvarig Dick Jahrl kunde på grund av sjukdom inte nås för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!