Dålig kommunikation socialstyrelsens bedömning efter Lex Maria-anmälan
Nattsjuksköterskor besökte inte en patient på ett äldreboende i kommunen trots flera telefonsamtal från vårdpersonalen. Händelsen anmäldes enligt Lex Maria till socialstyrelsen, som i sin bedömning nu konstaterar att det funnits brister i kommunikationen och att nattsjuksköterskan borde besökt patienten.
Efter händelsen har medicinskt ansvarig sjuksköterska och verksamhetschef vidtagit åtgärder för att händelsen inte ska upprepas. Verksamhetschefen ska skriva en rutin för hur nattsjuksköterskorna ska agera när de får telefonsamtal från boenden. Diskussioner har också förts omkring ansvaret under nätterna och hur viktigt det är med tydlighet i telefonsamtal mellan vårdpersonal och nattsjuksköterskor. I den bedömning som socialstyrelsen nu gjort konstateras att det funnits brister i kommunikationen mellan vårdpersonal och nattsjuksköterskor. "Det är av stor vikt för patientsäkerheten att det finns en tydlighet i informationsöverföringen mellan olika befattningshavare och yrkeskategorier", skriver socialstyrelsen. Socialstyrelsen påpekar också nattsjuksköterskan borde ha besökt patienten i det här fallet. Socialstyrelsen anser även att det funnits brister i nattsjuksköterskornas dokumentation då telefonsamtalen och övriga anteckningar som rör händelsen inte finns dokumenterade.
Åtgärder vidtagits
Vidare konstaterar socialstyrelsen att åtgärder vidtagits och kommer att vidtas för att förebygga liknande händelser. "Socialstyrelsen förutsätter att den rutin som är under framtagande angående hur nattsjuksköterskorna skall agera när telefonsamtal inkommer från kommunens särskilda boenden implementeras i verksamheterna", skrivs i bedömningen.
Socialstyrelsen kommer inte att vidta några ytterligare åtgärder i fallet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!