Dags söka sommarjobb
Nu är det hög tid att söka semestervikariat och feriearbeten. Gå direkt till arbetsgivaren och ta med dig ett brev där du kort berättar om dig själv, är ett tips från Arbetsförmedlingens chef Kenth Larsson.
Ger tips. - Det är otroligt viktigt att ta en personlig kontakt med arbetsgivaren, säger Kenth Larsson, chef på Arbetsförmedlingen när han ger råd till ungdomar som vill ha sommarjobb. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Vi börjar få ett grepp om hur det ser ut. Det är lite tidigt än, men det droppar in. Kommunen behöver totalt 200 ersättare och från industrierna har vi också fått in en del, men det har jag ingen siffra på, säger Kenth Larsson, chef på Arbetsförmedlingen.
De kommunala semestervikariaten är mest inom vård- och omsorgssektorn.
- Som det ser ut nu kommer det att vara en normal förekomst av semestervikariat, det ser inte mörkt ut på något sätt, säger Kenth Larsson.
Han påpekar att det finns både semestervikariat och feriearbeten. Ett semestervikariat innebär att man ersätter en person och gör dennes jobb. Ett feriearbete är däremot ett "skapat" jobb. Man ersätter inte någon, arbetar under en kortare period med en mindre lön och får en inblick i hur jobbet kan vara. Dessa jobb söker man genom att vända sig direkt till arbetsgivaren. Kenth Larsson passar på att uppmana skolungdomar att det nu är hög tid att söka sommarjobb.
- Det är nu man ska göra det, annars är det för sent, påpekar han.
Han har flera tips till ungdomar som vill ha ett sommarjobb.
- Det är otroligt viktigt att ta personlig kontakt och man ska alltid göra det själv och aldrig, aldrig låta mamma eller pappa göra det, säger Kenth Larsson.
Gå till arbetsgivaren
Han tycker att enkelt sätt att gå till väga på är att skriva ett kort brev till arbetsgivaren där man berättar om sig själv och även skriver en meritförteckning. Därefter kan man klistra fast ett foto på sig själv på brevet, ta med sig det och gå till den arbetsgivare där man vill ha ett jobb.
- Även om de inte behöver någon då så kan de behöva någon som hoppar in längre fram och då ser de fotot och kommer ihåg att personen var där och så hör de av sig, säger Kenth Larsson.
Det handlar också om att ha bra kontakter. Jobb kan man även få via mun- till munmetoden. Om en arbetsgivare behöver en sommarjobbare är det inte ovanligt att han frågar en annan arbetsgivare där man jobbat tidigare om hur det fungerat.
- Det är viktigt att ungdomarna förstår att det går till så, tycker Kenth Larsson.