En avfallsplan är något som måste finnas i alla kommuner. Översyn ska ske minst vart fjärde år, men verkställandetiden kan vara längre. Den som nu ligger ute för granskning sträcker sig från 2022-2030.
– Det är ett styrdokument för att skapa strategier kring avfallshantering. Både inom kommunens verksamheter men också kommunens geografiska område och dess hushåll, säger Madeléne Lundén, miljöstrateg på kommunen.
Hur skiljer sig den nya avfallsplanen mot den föregående?
– Den förra antogs 2014 och på många sätt är det här en uppdatering av den. Mycket har hänt sedan 2014 inom både teknik och lagstiftningar såväl nationellt som i EU. Det kommer ge ett ökat fokus på återbruk. Målet har såklart alltid varit hållbarhet men i den nya är det mer förtydligat.
Efter att avfallsplanen har varit ute på granskning och de som har synpunkter har fått framföra dem kommer synpunkterna att gås igenom och planen färdigställas. Sedan är det upp till kommunfullmäktige att anta avfallsplanen genom ett beslut.
Är det här något som är viktigt att sätta sig in i för den enskilda finspångaren eller är planen mer övergripande?
– Det är en övergripande plan men det är klart att det kan vara bra att vara medveten om hur kommunen tänker kring avfallshantering. Det kan till exempel vara hur återvinningen ska fungera och eventuella ändringar kring insamling av avfall hushållsnära, säger Madeléne Lundén.
Planen finns ute för granskning till den sista mars.