Lars Björk har lämnat in ett e-förslag som inbringat väldigt många namnunderskrifter, närmare 80 signeringar. Det innebar att ärendet behandlades och togs upp som en punkt under onsdagskvällens kommunfullmäktigesammanträde.
"Det saknas en gästhamn för alla som vill komma båtvägen till Finspång. Det enda som finns är en privat, låst brygga, det vill säga ingen möjlighet att besöka Finspång för ett kort eller längre båtbesök", skriver Lars Björk i e-förslaget.
Han vill att kommunen anlägger en gästbrygga för ett antal småbåtar, nedanför Finspångs järnvägsstation samt utför en strandpromenad runt "hamnen" i Finspång.
"Då blir det en levande hamn i tätorten. "Hamnen" kommer då att ligga på ett trevligt promenadavstånd till Finspångs centrum och kommer att medföra ett mer levande centrum", påpekar Lars Björk.
– Jag yrkar bifall, det är ett bra e-förslag, betonar Hugo Andersson.
Förslaget har funnits med i diskussioner av utvecklingen av stationsområdet under en lång tid. Det finns ett antal perspektiv att ta ställning till.
Dels föroreningarna i Skuten och det arbete i vatten som anläggningen av en gästbrygga/hamn skulle innebära.
Lars Björk tillägger att det går att anlägga en flytbrygga med minimal påverkan på bottensedimenten.
Kommunstyrelsen nämner även att järnvägsspåret, som ägs av Trafikverket, behöver beaktas i detta läge för att skapa bra passager och övergångar mot en tänkt gästbrygga/hamn.
Vid området har NCC för avsikt att bygga cirka 200 hyresrätter samt eventuellt garage och parkeringsplatser.
"Det innebär att det ställs ännu högre krav på att hela området blir en del av strandpromenad, gästbrygga, upprensning, så att vi får ett mer levande centrum. Självklart måste vi få till någon restaurang/caféverksamhet med kvällsöppet också. Det finns många med båt runt Glan som kan komma ända in till Finspångs centrum, vilket är en stor fördel som inte många andra orter har. Det måste vi utnyttja", konstaterar Lars Björk.
Kommunfullmäktige beslutade att beakta e-förslaget i fortsatt utveckling av stationsområdet. Att hitta målpunkter för att stärka sjölivet och utnyttja närheten till vatten anses vara sätt att öka tätortens attraktivitet.
– Det är dåligt att inte ha en gästbrygga när det går rinnande vatten genom centralorten. Det här en fråga som vi måste försöka lösa, fastslår Hugo Andersson.