Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bilägare förvånas fortfarande av att snön kommer

Väderprognosen verkar lova vinterväder och sommardäcken måste läggas på hyllan. Men har Finspångsborna koll på att vintern kommer även i år?
– När snön väl kommer vill alla byta på samma dag och det är en fysisk omöjlighet, säger Janos Kobza.

Linda Johansson ser inte fram emot vintern men är förberedd. Hon har bokat däckskifte och däckhotell på sitt vanliga ställe.

Linda Johansson ser inte fram emot vintern men är förberedd. Hon har bokat däckskifte och däckhotell på sitt vanliga ställe.

Foto: Jenny Borg

Finspång2024-11-20 01:00

Han är platschef på G-sons Gummi vars kundmottagning är fylld till brädden av bilägare den här måndagen. Han tycker att Finspångsborna generellt är förberedda på vintern som tycks vara på ingång i länet.

– Vintern har kommit sent vilket gör att vi har fått undan mycket av våra förvaringskunder, säger Janos Kobza.

G-sons Gummi har ett system för tidsbokning som liknar den hos en tandläkare – kunderna blir kallade i god tid.

– Det blir inte lika stort kaos som det var förut. Men det tar några säsonger innan kunderna vänjer sig, säger platschefen.

undefined
Kunderna strilar in i en stadig ström på G-sons Gummi.

Timo Raninen har jobbat i verkstaden i 34 år.

– En del är stressade, en del är lugna. En salig blandning, säger Timo Raninen.

– Många får ju panik nu när det varnas för vinterväder, men de flesta har planerat i tid, säger kundmottagaren Elin Tilly.

undefined
Det nya kravet på dubbfria vinterdäck har orsakat stress för vissa inför höstens däckskifte, men enligt platschefen på G-sons Gummi är oron obefogad. Den lilla alptoppen med snöflingan har nämligen funnits på nya däck sedan 2019.

Timo Raninen har sett allt och beskriver att det är samma personer som blir överraskade varje år över att snön faller i Sverige.

– För varje dag som går nu blir det lugnare bland personbilarna. På lastbilssidan ökar det, säger han

undefined
Elin Tilly och Timo Raninen på G-sons Gummi har fullt upp men ser att personbilarna snart är avklarade. Lastbilarna har ett senare tidsspann och ökar istället i mängd.

Lite längre bort, på Finspångs Bil & Däckservice, har man en liknande bild av Finspångsbornas rutiner på att skifta däck – vissa planerar i förväg medan andra jäktar in i sista sekund.

– Det är ett bra gäng som ändå bli överraskade i slutet av november, det tycker jag är lite dåligt. Jag förstår att man blir det om snön kommer i oktober men i november är det ju vinter egentligen, säger Asmir Bulic som tar emot kunderna i kassan.

undefined
Asmir Bulic på Finspångs Bil & Däckservice förstår inte varför vissa förvånas över vinterns antågande i november.

En av de som planerat och bytt däck i god tid är Linda Johansson.

– Vi bokade innan vi visste att det skulle komma snö nu. Men det var väl väldigt passande nu, säger hon och tillägger att det är skönt att ha däckskiftet gjort.

– Nu är vi redo för vintern, säger hon.

undefined
Linda Johansson ser inte fram emot vintern men är förberedd. Hon har bokat däckskifte och däckhotell på sitt vanliga ställe.

Nytt för i år, till skillnad från att vintern kommer, är den nya märkningen på dubbfria vinterdäck som Transportstyrelsen kräver. G-sons Gummi har fått ganska många samtal från kunder som vill kolla att de hade rätt däck, men de flesta har oroat sig i onödan. 

– Det har inte varit någon fara för leverantörerna visste vad som komma skall och det fanns nästan inga andra däck på marknaden, säger Janos Kobza.

Vad säger reglerna?

Vinterdäck 1 december–31 mars

Från den 1 december-31 mars ska personbil klass I, personbil klass II, lätt lastbil, tung lastbil, tung buss och lätt buss samt släpvagnar som dras av sådana fordon, vid färd på väg vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning när vinterväglag råder. Kraven gäller även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.

Definitionen av vinterväglag

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Dubbdäck 1 oktober–15 april

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Om bilar med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

Dubbdäck på tunga fordon måste alltid sitta på samma axel.

Krav för fordon med en totalvikt upp till 3500kg

Vinterdäck som används på bilar och på släpvagnar till bilar med en totalvikt av högst 3500 kilo ska vara märkta med symbolen "alptopp/snöflinga" (ett berg med tre toppar och snöflinga), eller vara dubbade.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!