Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cyklister i tätorten under lupp

Hur många nyttjar egentligen kommunens cykelvägar? För att skaffa ett så bra underlag som möjligt utför nu NTF mätningar i centrala Finspång.

Tina Tervo som har för vana att cykla under vår- och sommarsäsongen skulle gära se en cykelväg över Skutenbron.

Tina Tervo som har för vana att cykla under vår- och sommarsäsongen skulle gära se en cykelväg över Skutenbron.

Foto:

Finspång2017-05-16 16:00

– Vi har en känsla av att cykelåkandet har ökat, men vi har inte gjort några mätningar på väldigt länge. Nu kommer vi att få det på pränt för vårt fortsatta arbete med att öka cyklandet i Finspångs kommun, säger trafikstrateg Helena Wastesson, Finspångs kommun.

För att få fram ett bra underlag har kommunen tagit hjälp av NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, som monterat upp mätare på Östermalmsvägen, Norra Storängsvägen och Bergslagvägen.

Mätningen pågår fram till och med fredag.

- På så sätt ser vi ju helt enkelt hur många som cyklar på våra cykelvägar. Hur ser rörelsemönstret ut? Det är ju ingen mening med att bygga cykelvägar där ingen vill cykla. Sedan får vi göra en uppföljning om kanske ett år, tillägger hon

Förra året kom också en ny cykelkarta, som visar gång- och cykelvägar i tätorten, liksom övriga cykelleder i kommunen.

Nu mäter ni antalet cyklister på redan befintliga cykelvägar, hur vet ni då om det behövs cykelvägar på andra stråk? Cyklister som rör sig där mäts inte?

– Vi brukar få in en hel del medborgarförslag på platser där man saknar cykelvägar och då tittar vi på det. Men det är ju inte alltid det går att ordna Man måste ta hänsyn till flera aspekter, exempelvis vem som är väghållare, trafiksäkerheten och ekonomin, säger Helena Wastesson.

Skulle du säga att Finspång är en bra cykelort?

– Ja, det skulle jag nog säga. Sedan har vi ju även satsat på cykelvägar utanför tätorten, mot Borggård, Hällestad och Kolstad.

Per-Erik Dahlqvist är en av de kommuninvånarna som nyttjar cykeln så fort vädret tillåter.

– Jag bor i Viggestorp och att cykla därifrån till centrum går bra. I övrigt känns det lite rörigt, det kommer bilar kors och tvärs. Men jag är inte så rädd, jag är så gammal nu, säger han med ett skratt.

Tina Tervo tillhör också dem som väljer cykeln under vår- och sommarsäsongen.

– Jag bor inne i centrum så det är smidigt. ÖVerlag tycker jag att de cykelvägar som finns är bra. Men jag skulle önska att att det fanns en över Skutenbron, där saknas det verkligen en, säger hon.

Hon skickar också med en hälsning till kommunen när det gäller cykelhjälmar:

– Kommunen borde dela ut sådana gratis till alla barn. Det är ju lag upp till och med 15 år att använda det och det finns ju faktiskt barn som inte har någon, säger hon.

inger.ramstedt@ostgotamedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!