Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cp-skador, droger och döden

FINSPÅNG
Förra gången det var relationsdag på Grosvadsskolan blev niorna utan relation, eller i alla fall fick de inte träffa några föreläsare. Så i går var det just deras tur att berikas av relationer.

Vems liv är värt att rädda? Det frågar sig Dennis Gustavsson, Cia Ramlöv, Madeleine Fredriksson, Hanna Nordetun och Jörgen Lövgren.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Vems liv är värt att rädda? Det frågar sig Dennis Gustavsson, Cia Ramlöv, Madeleine Fredriksson, Hanna Nordetun och Jörgen Lövgren. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-02-07 00:00
På programmet stod cp, KRIS och döden. Kanske inte låter allt för kul, men fram emot eftermiddagen såg eleverna nöjda ut.
Cia Ramäng är fritidsledare på Mariagården och hon pratade om döden med eleverna. Först läste hon en berättelse om Sara vars morfar dör och vilka känslor det väcker hos Sara.
Efter det får eleverna en omöjlig uppgift. De ska nämligen agera livräddare på en båt med 25 människor ombord av vilka de bara kan rädda 15. Vilka ska de rädda?

<b>Allas lika värde</b>
- Det jag ville att ni skulle komma fram till var just det att det här är en omöjlig uppgift. Varje liv är värt lika mycket, säger Cia Ramäng.
Eleverna hade annars valt väldigt lika, de valde att rädda de som var unga och de som var föräldrar.
Tidigare på dagen hade klassen också träffat Mikael Andersson som är cp-skadad.
- Jag brukar komma hit en gång varje år och berätta om mig själv, hur mitt liv har varit och vilka med- och motgångar jag upplevt, säger Mikael.

<b>Tjejer i tankarna</b>
Han försöker locka eleverna att ställa frågor om sånt de är nyfikna på, men kanske inte riktigt vågar fråga om.
- Det är ju så att man nästan får dra frågorna ur dem, men så är det ju i den här åldern. Jag kommer själv ihåg hur det var, man hade bara tjejer i tankarna.
I Morgan Strömqvists tankar fanns bara droger och åter droger. 25 år av sitt liv har han slösat bort på ett blandat missbruk men främst på amfetamin. Han var också på Grosvad för att berätta om sitt liv. Numer är han fri från drogerna och genom föreningen kriminellas revansch i samhället, KRIS åker han bland annat runt i skolor och pratar med elever.
- Jag pratar om KRIS, alkohol, droger, kriminalitet och fängelser, säger Morgan.

<b>Minnesluckor</b>
Fängelser har han mycket erfarenhet av efter att suttit inne 14 gånger och hans kunskap kring alkohol och droger togs på allvar av eleverna.
- Jag fick jättebra respons av eleverna och det är det här som ger mig kickar nu för tiden.
Han vill på inget sätt moralisera, men vetskapen säger honom att tre elever i varje klass hamnar i missbruk och redan nu kan han se vilka.

<b>Tendenser</b>
- Det stämmer inte alltid, men man kan se var risken är störst. Jag frågade exempelvis hur många som hade druckit alkohol och tappat minnet. Det var ett flertal. Men då har de i alla fall erkänt att de faktiskt behöver hjälp, det är modigt, säger Morgan.
Alla som dricker eller exempelvis testar hasch behöver inte fastna i beroende och kriminalitet.
- En gång kan man testa men andra gången är man narkoman, säger Morgan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om