Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Connys väg tillbaka efter hjärtstoppet

Fredagsmorgonen 7 september 2012 stannade Conny Lindgrens hjärta. Tack vare en snabb räddningsinsats lever han idag. Hur har hjärtåkomman påverkat Conny och hur har hans liv förändrats efter den dramatiska händelsen?

"Jag hade verkligen tur att jag hade duktiga människor omkring mig när det hände, annars hade jag inte suttit här idag", säger Conny Lindgren efter att hans hjärta stannade en fredagsmorgon 2012.

"Jag hade verkligen tur att jag hade duktiga människor omkring mig när det hände, annars hade jag inte suttit här idag", säger Conny Lindgren efter att hans hjärta stannade en fredagsmorgon 2012.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-02-13 11:00

– Jag minns ingenting av det som hände. Jag hade simmat på Medley och satt i bastun och pratade med träningskompisen Birgitta, det nästa jag minns är att jag ligger på golvet och har massa människor runt omkring mig, berättar Conny när vi ses i bostaden i Finspång.

Forskning som Karolinska Institutet har gjort visar att så få som en av tio överlever ett hjärtstopp utanför sjukhus. Får den drabbade inte hjärt- och lungräddning direkt så minskar chansen att överleva rejält.

– Jag hade verkligen tur att jag hade duktiga människor omkring mig när det hände, annars hade jag inte suttit här idag, konstaterar Conny.

undefined
"Engagemanget finns kvar, men jag tänker efter mycket mer nu innan jag lägger krut på något. Är det värt att hålla på och fara runt med allting?", säger Conny.

Bredvid sig i bastun hade han distriktsköterskan Birgitta Söderback som startade hjärt- och lungräddning samtidigt som hon påkallade uppmärksamhet från anställda på Medley. Pulsen var borta och hjärtat sattes igång med hjälp av defibrillering från en hjärtstartare. När ambulansen kom ställde sig Conny upp och gick själv till britsen för vidare transport till sjukhuset.

– Jag kunde till och med ringa från ambulansen och förvarna skolan om att det inte blev några lektioner för mig den dagen. Vi hade en utställning i Vänsterpartiet som jag också hann avhandla på vägen till sjukhuset. I det läget var det svårt att förstå att det kunde varit "finito". 

På Vrinnevisjukhuset blev det en fem timmar lång och ganska komplicerad operation.

– Läkaren förklarade att jag var tvungen att göra en bypassoperation. Jag satte mig emot och tyckte att en "ballongsprängning" kunde vara nog. Men det var inte förhandlingsbart. De tog ådror från ett av mina ben och bytte ut kärl som var förtätade till hjärtat. I mitt fall var det fyra kärl som det var stopp i.

Hade du haft någon känning innan hjärtstoppet?

– Jo, i efterhand går det att hitta förklaringar, men sedan är det svårt att veta vad som är vad. Men jag var inte jättepigg innan det hände. Både min pappa och hans bror hade mycket hjärtbekymmer innan de gick bort. 

undefined
Conny Lindgren framför trumman från Ghana och trumpeten från Marocko. När allt blir mer som vanligt igen siktar Conny på fler konserter med bandet Cork från Pork.

Om du jämför Conny innan hjärtstoppet och Conny idag?

– Det är segare på morgonen nu, det tar tid att komma igång. Jag försöker äta mer grönt och nyttigt och vara ute mycket med hunden. Sedan uppskattar jag säkert livet mer nu än förut. Bara att ta hand om våra höns och påta i trädgården är mycket värt. I och med hjärtsjukdomen hamnade jag i något nytt som det var ganska svårt att förhålla sig till i början. Nu har jag mer accepterat det som hänt och lärt mig att leva med det. 

Innan hjärtstoppet arbetade Conny heltid som lärare och var mycket engagerad i det politiska arbetet i Vänsterpartiet.

– Engagemanget finns kvar, men jag tänker efter mycket mer nu innan jag lägger krut på något. Är det värt att hålla på och fara runt med allting? Nu jobbar jag 80 procent som lärare och är ledig varje onsdag, vilket känns bra, även om man som lärare aldrig är helt ledig. Politiskt tackade jag för mig i kommunstyrelsen vid årsskiftet 2013. Vi satt med i den politiska majoriteten då och styrde kommunen och det blev för mycket. Jag har hela tiden haft kvar min plats i kommunfullmäktige och är också med i valnämnden och demokratiberedningen. Jag håller fortfarande på att ta bort saker, även om det inte alltid är enkelt, säger Conny med ett leende.

undefined
Conny Lindgren har en lång politisk karriär inom Vänsterpartiet i Finspång och är en ofta återkommande talare i kommunfullmäktige.

Bara för några veckor sedan trodde Conny att det kunde vara problem med hjärtat igen.

– Jag orkade knappt gå den korta biten från affären och hem och jag började fundera om jag skrivit allt jag vill i mitt testamente. Men det var inte hjärtat, det visade sig att hemoglobinvärdet var alldeles för lågt. Jag fick tre påsar blod och en påse järn, så blev det bättre igen. 

En hjärtåkomma är nästan alltid förknippad med livslång medicinering.

– Jag tar blodförtunnande, blodtryckssänkande och betablockerare. Totalt fyra tabletter på morgonen och två på kvällen. 

Ett annat stort intresse för Conny Lindgren är musik och inte minst irländsk sådan. Han spelar själv diverse instrument i bandet Pork from Cork. 

– Nu har det inte blivit så många spelningar i pandemitider, men det kommer vi fortsätta med när det fungerar igen, säger han.

Vilken hjälp har du fått från sjukvården efter hjärtstoppet?

– Den hjälpen har varit fantastisk på alla sätt. Det handlade om fysrehab, kostrådgivning och tid med kurator. Nu går jag på kontroll med cirka ett och halvt års mellanrum, säger Conny Lindgren.

Plötsligt hjärtstopp

Varje år drabbas cirka 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Den drabbade förlorar medvetandet och ett obehandlat hjärtstopp kan leda till döden inom några minuter.

Den enda behandling som är effektiv mot hjärtstopp är hjärt-och lungräddning (HLR) och en elstöt från en hjärtstartare. Genom bröstkompressioner och inblåsningar pumpas det syresatta blodet runt i kroppen.

Källa: Svenska rådet för hjärt-lungräddning (www.hlr.nu).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!