– Vi lämnade in en ansökan, lite i efterdyningarna av pandemin, då vi ser att det är en ökad efterfrågan på digital kompetens, säger Magnus Ekenblom, vd för CNG.
Det skolan sökte tillstånd för var att starta upp en ny inriktning på teknikprogrammet, informations- och medieteknik. Skolinspektionen avslog ansökan på två grunder. Dels att skolinspektionen inte anser att CNG har kunnat visa upp ett verifierat elevunderlag men även för att det inom region sedan tidigare finns den tänkta inriktningen.
– Man kan fundera på hur skolinspektionen bedömer upptagningsområdet. Det här är en inriktning som väljs till år två på teknikprogrammet och vi har elever som specifikt har efterfrågat det. Kanske måste vi ställa fler frågor om intresset direkt till grundskoleeleverna, men det här är ett program med upptagning från flera kommuner så det kan bli svårt, säger Magnus Ekenblom som menar att inriktningen på CNG skulle komplettera de som redan finns i regionen.
Idag finns inriktningarna teknikvetenskap, produktionsteknik samt design och produktutveckling på programmet. Eleverna har även möjlighet till egna val när det gäller en del av kursutrymmet.
– Vi överväger om vi ska överklaga beslutet. Eleverna har dock redan idag möjlighet att läsa de flesta av inriktningens kurser via individuella val och de valbara kurserna inom teknikprogrammet - även om de inte går själva inriktningen, säger Magnus Ekenblom.