Det som först var ett chockbesked i höstas blev en möjlighet. Migrationsverket släppte då nyheten att de skulle säga upp totalt 116 hyreslägenheter i Finspång under 2021. 76 av dessa ligger på Dunderbacken och förvaltas av FF Fastighetsservice, FFF.
Migrationsverkets besked innebar hyresförluster på miljoner per år. Men istället gav den statliga omorganisationen möjlighet att på ett mer smidigt sätt renovera miljonbygget från 1970-talet.
– Det vi kunde göra med fastighetsägaren och byggaren var att sköta evakueringen för ombyggnaden lättare. Det blev en möjlighet för de boende att slippa bo i evakueringsbodar. Visst var det en hyresförlust, men vi kunde få till det bättre i projektet, säger Mats Thor utanför det första huset som nu får sin största renovering på 50 år.
269 lägenheter ska få nya stammar, el, badrum, kök, ytskikt, balkonger och uteplatser. Hyresgästerna ska få välja färger och inredning i de renoverade lägenheterna i färdiga paket. Planeringen är att klara av varje huskropp på tre månader, beroende på storhelger, semestrar och andra faktorer.
Fredrik Ronell är projektledare för Åhlin & Ekeroth som utför entreprenaden för den första etappen.
– Det är totalt fem etapper. Den första är på fyra hus och den ska vara färdig framåt nästa vår. Om det går bra är det två hus i taget sedan. Det är totalt tre års jobb det handlar om, säger Fredrik Ronell.
Kollegan och platschefen Per Olofsson på samma företag har ett fyrsiffrigt antal stambyten på sin meritlista och har sett liknande projekt passera.
– För mig som kommer utifrån är det få områden som har sådana möjligheter som det här, säger Per Olofsson inne i en av de tömda lägenheterna.
I takt med att husen renoverats kommer yttermiljön att följa efter. Om Dunderbacken är grundnamnet på området kommer varje innergård bli unik med egen färgsättning och namn som Ekbacken, Björkbacken och så vidare.
– Hyresgästföreningen har varit väldigt positivt till det här. Vi har haft en dialog med dem där vi fångat upp intresse från de boende och en ungdomsgrupp om vad de skulle vilja ha. Det har resulterat i en jättefin samlingsplats, en lekpark, där tanken är att vi vill fortsätta med att bygga en multiarena med konstgräs - när renoveringen kommer så långt, säger Mats Thor marknadschef på FFF.
De har haft kontakt med både Finspångs kommun och "en större privat arbetsgivare" om att erbjuda lägenheter under längre perioder. Dialog har också förts med kommunen om skötsel av badplatsen vid sjön Gron.
Hyresgästen Kent-Inge Fredriksson tillhör några av de som sett alla förändringar som påverkat området.
– Ett av de bättre områdena i Finspång. Andra får säga vad de vill. Här kan du skicka ungarna till låg- och mellanstadie utan att korsa en väg. Du kan också gå till köpcentrum utan att korsa en väg. Allt inom räckhåll. Skog, natur och idrott. Varför tror du jag bott här sedan 1974, frågar Kent-Inge.
Mats Thor tror att det stora lyftet på husen från miljonprogrammet ska ge positiv effekt.
– Vi har långsiktiga planer på att få området tillbaka till hur det var i sina glansdagar. Det vore kul.
Innebär det stora hyreshöjningar?
– Jag tycker att hyrorna har varit ganska låga här. Samtidigt kan det inte vara några skyhöga hyror, för det ska vara attraktivt som bostadsområde, säger Mats Thor.