Carl Eckerdal är chefsekonom på branschorganisationen Livsmedelsföretagen med 800 medlemsföretag. Han har synts i många tv-soffor den senaste tiden med uppdraget att förklara de allt högre matpriserna i butikerna.
– Utvecklingen vi ser just nu har ingenting med kriget i Ukraina att göra. Det handlar om pandemi- och klimateffekter. Under hela fjolåret förvärrades kostnadssituationen för producenter av livsmedel och det slår igenom hos konsumenterna nu, säger Carl Eckerdal och fortsätter:
– Det hänger ihop med ökade energipriser, dyrare råvaror och transporter. Flaskhalsar när det gäller varuflöden bidrar också. Eftersläpningen av vad som händer på världsmarknaden som sedan påverkar kunden i butik handlar om tre till fem månader.
Men påverkar inte kriget i Ukraina någonting?
– Jo, det kommer det göra på sikt för konsumenterna. Både Belarus och ännu mer Ukraina är nästan världsledande när det gäller spannmål och oljeväxter. Det är väsentliga insatsvaror i den globala livsmedelshanteringen. Bara att det blir negativa spekulationer om vart priserna är på väg, gör att priserna trycks upp ännu mer. I nuläget är det lantbrukarna som märker av det och framöver kommer det även påverka oss när vi handlar i matbutikerna.
Vad kan då den svenska kunden förvänta sig framåt?
– Ännu dyrare matpriser. Just nu ser jag verkligen ingenting som talar för att matpriserna helt plötsligt skulle bli billigare.
Många livsmedelskedjor har gjort stora vinster under pandemin och går bättre än någonsin ekonomiskt. Skulle de kunna minska sina vinstmarginaler, vilket skulle kunna leda till att priserna till kunderna inte behöver gå upp lika mycket?
– Jag kan nog inte svara på den frågan, det blir fel mot de företag vi företräder på Livsmedelsföretagen. Men det är ingen hemlighet att våra medlemmars ekonomi har stärkts under pandemin. Historiskt brukar inte livsmedelskedjorna behöva förändra sina egna marginaler i kristider.
Hur ser det ut med självförsörjningsgraden i Sverige? Behöver vi oroa oss om vissa varuflöden stryps?
– Nej, det tycker jag inte. Vi brukar prata om självförsörjningsförmåga och den är hög i Sverige. Det finns många företag som kan ställa om sin produktion om det skulle behövas. En potatis är till exempel mycket billigare och mer näringsrik än en dyr avokado, säger Carl Eckerdal.