Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Chefer oroliga för uthålligheten bland de anställda

Mycket övertid och sliten personal. Den snabba smittspridningen gör situationen extra besvärlig inom många kommunala verksamheter. "Det är ett oerhört ansträngt läge just nu", säger sektorschefen Åsa Karlsson.

"Jag är orolig för uthålligheten framåt, vi sliter väldigt mycket på personalen", säger Åsa Karlsson, sektorschef vård- och omsorg i Finspångs kommun.

"Jag är orolig för uthålligheten framåt, vi sliter väldigt mycket på personalen", säger Åsa Karlsson, sektorschef vård- och omsorg i Finspångs kommun.

Foto: Mikael Grip

Finspång2022-01-27 07:00

Hårt jobb och mycket övertid är verkligheten för många kommunanställda när kollegor är hemma i covidtider. 

– Jag är orolig för uthålligheten framåt, vi sliter väldigt mycket på personalen. Många har arbetat mycket mer än normalt för att hålla verksamheterna igång och täcka upp för sina kollegor som är hemma, säger Åsa Karlsson, sektorschef vård- och omsorg Finspångs kommun.

undefined
Det är många kommunala verksamheter där de anställda nu kämpar hårt för att få verksamheterna att fungera, vilket också innebär mycket övertid.

Smittspridningen galopperar just nu i samhället och trycket på vården har varit högt under lång tid.

– Min största farhåga är att det ska bli ännu värre de närmaste veckorna. Det är många som arbetar stora mängder övertid. Vi skulle aldrig klara den här situationen utan all engagerad personal, förklarar Åsa Karlsson.

Inom vård- och omsorg finns kommunens äldreboenden (säbo), hemtjänst och den kommunala hälso- och sjukvårdsorganisationen. Totalt handlar det om cirka 550 anställda på årsbasis. 

– I september förra året hade vi elva procents frånvaro totalt. Det är en siffra som kan vara högre nu. Jämfört med ett normalår utan pandemin är det cirka fyra procent mer. Det ger en stor påverkan och gör att arbetsbördan för de som arbetar ökar.

undefined
"Jag är orolig för uthålligheten framåt, vi sliter väldigt mycket på personalen", säger Åsa Karlsson, sektorschef vård- och omsorg i Finspångs kommun.

Även vikarier smittas förstås eller har anhöriga som får smittan.

– Vår största utmaning handlar om bristen på vikarier. Vi har svårt att få tag i vikarier och det beror på befolkningsstrukturer. Andelen som är äldre än 80 år ökar oerhört mycket och andelen i arbetsför ålder ökar inte i samma takt. Vilket försvårar rekrytering av vikarier, menar Åsa Karlsson.

Hur ser det ut med smittspridningen på äldreboenden?

– I dagsläget har vi ingen smitta bland de äldre. Däremot finns smittan inom hemtjänsten, men bara i enstaka fall. Det vi är noga med är att smittspåra bland brukare och personal när vi får konstaterade covidfall. Det gör att enhetschefer och sjuksköterskor som är involverade i smittspårningen har ett jättetryck på sig och en ökad arbetsbelastning, säger Åsa Karlsson.

undefined
"Det är en ständig utmaning att få till bemanningen", säger socialchefen Annica Ottosson.

Annica Ottosson är socialchef Finspångs kommun med ansvar för bland annat LSS-verksamheten (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

– Vi har smitta både bland personal och brukare. Vi har precis rapporterat till länsstyrelsen att vi har en betydande påverkan när det gäller smitta i våra verksamheter. Det är en ständig utmaning att få till bemanningen, säger hon.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!