Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Chef välkomnar dialysavdelning

Förslaget att inrätta en dialysavdelning vid Finspångs nya vårdcentrum får tummen upp av Magnus Oweling, verksamhetschef på medicinkliniken, Vrinnevisjukhuset.

En vettig lösning. Så ser  Magnus Oweling, verksamhetschef på medicinkliniken, Vrinnevisjukhuset, på förlaget t att inrätta en dialysavdelning i Finspång framöver.

En vettig lösning. Så ser Magnus Oweling, verksamhetschef på medicinkliniken, Vrinnevisjukhuset, på förlaget t att inrätta en dialysavdelning i Finspång framöver.

Foto: Sara Winsnes

Finspång2017-05-22 16:00

– Ja, vi som ansvarar för njurmedicin är positiva till det och har också tidigare diskuterat möjligheten. För just nu är det jättetufft med platser här på Vrinnevisjukhuset, konstaterar han.

Vi har tidigare berättat om njursjuka Ingela Karlsson, utanför Finspång som varannan dag åker till sjukhuset för dialys. Det blir många mil på ett år och mycket tid går åt. Hon åker klockan sju på morgonen och är hemma klockan 14. Dessutom är det tidvis väldigt trångt. Många är i behov av dialys och vid något tillfälle har patienter fått åka till Nyköping.

Det ledde till att Ingela Karlsson lämnade in ett medborgarförslag om att Region Östergötland ska låta inrätta en dialysavdelning vid Finspångs nya vårdcentrum när det står klart. Och hennes medborgarförslag föll i god jord. Det behandlades på regionfullmäktige med beslutet att det ska utredas närmare.

I underlaget framgår också att antalet dialyspatienter, knutna till Vrinnevisjukhuset, har ökat drastiskt under 2016.

– Det stämmer, för två år sedan hade vi 50 personer i bloddialys här, nu har vi 63. Vid ett tillfälle förra sommaren fick några patienter åka till ett annat landsting, säger Magnus Oweling.

När det gäller den andra formen av dialys, påsdialys, där en vätska renar blodet, och inte en maskin, har antalet patienter fördubblats, från runt sju till fjorton.

– Den främsta orsaken till ökningen av dialyspatienter är att fler överlever idag och då blir det av naturliga skäl trångt så på det viset är det ju glädjande, konstaterar han vidare.

För att minska platsbristen på dialysavdelningen är flera åtgärder på gång.

- Vi snabbutreder om en egen självdialysenhet kan öppnas på entréplanet. Det gör att den lokal som idag används för det frigörs och kan nyttjas av dem som behöver hjälp med dialys av personal, förklarar Magnus Oweling.

Han tillägger:

– Så ser vi ju förslaget om att Finspång får en avdelning, som en vettig lösning. Jag kan tänka mig att det i så fall kan komma att handla om en enhet för 15-20 patienter. Det skulle underlätta inte minst för de patienter som måste resa. Det tar ett antal timmar varje gång.

Men det lär råda brist på kompetent personal inom njurmedicin?

– Ja, det är en brist på sjuksköterskor inom njurmedicin i hela landet. Så är det ju med sjuksköterskor överlag. Det är ett problem som måste lösas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!