Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Chans att påverka kosten

I Finspångs kommuns nya kost- och måltidspolicy betonas betydelsen av maten och måltiden. ”Kosten är en så viktig del av våra liv”, säger Ingrid Ahlström (MP).

Viktig del. I Finspångs kommuns nya kost- och måltidspolicy betonas betydelsen av maten och måltiden. "Kosten är en så viktig del av våra liv", säger Ingrid Ahlström (MP).

Viktig del. I Finspångs kommuns nya kost- och måltidspolicy betonas betydelsen av maten och måltiden. "Kosten är en så viktig del av våra liv", säger Ingrid Ahlström (MP).

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2016-02-04 07:00

Kost- och måltidspolicyn, som är ute på remiss, är ett styrdokument för kommunens verksamheter.

Den ska bidra till hållbar utveckling och kvalitetssäkra måltidsverksamheten i Finspångs kommun.

– Det är viktigt med kvalité på maten. Råvarorna ska vara av hög kvalité, gärna ekologiska och närproducerade i området, säger Ingrid Ahlström, ordförande i miljö- och samhällsplaneringsberedningen.

Miljömål ska dessutom lyftas in på ett tydligare sätt.

– Vi vill tänka bredare. Vi har till exempel mycket transporter till våra olika skolrestauranger. Måltiderna ska tillagas så nära måltidsgästen som möjligt, säger Ingrid Ahlström.

Att göra hållbara inköp genom att köpa in livsmedel med hänsyn till miljö, klimat, säsong, hälsa, etik, ekonomi och arbetsmiljö ska bidra till ett hållbart samhälle.

Anpassa inköpen, förkorta transportsträckorna och minska matsvinnet är delar som ska leda till en mer hållbar ekonomi.

– När det gäller matsvinn handlar det om att räkna andelen portioner som ätits. Att få elever att inte vräka på mat på tallrikarna utan ta rimliga mängder, så att inte andra blir utan. Jag jobbar som skollärare och skulle vilja att det byggs upp bättre kunskap i skolan om mat och var maten kommer ifrån.

Ingrid vill även verka för att förbättra för de äldre.

– Äldre ska inte behöva sitta och äta ensamma. Det är en viktig hälsofråga att arbeta för att de inte ska behöva göra det.

I nya kost- och måltidspolicyn lyfts ”S.M.A.R.T.-modellen” fram. Den står för större andel vegetabilier, mindre tomma kalorier (40 procent av våra matkostnader går till godis, glass, kaffebröd, chips, läsk), andelen ekologiskt ökas, rätt kött (svenska betesdjur bidrar till ett öppet landskap och en biologisk mångfald) och grönsaker (frilandsodlade rotfrukter och grövre grönsaker ger mer fibrer, vitaminer och mineraler än salladsgrönsaker) och transportsnålt.

– Vi behöver tänka mer närodlat och äta mer ekologiskt och vegetariskt. Det är bra både för hälsan och miljön, säger Ingrid Ahlström.

Invånarna kan fram till 7 mars lämna in synpunkter på policyn till Finspångs kommun.

– Vi hoppas att många går in på kommunens hemsida, läser kost- och måltidspolicyn och lämnar sina synpunkter. Vi önskar många förslag och åsikter, man har stor möjlighet att påverka, konstaterar Ingrid Ahlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om