Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bytte sax mot kanon vid invigning

I Finspång sker det med mesta med buller och bång. Det konstaterade landshövding Björn Eriksson när han med ett kanonskott invigde den nyrestaurerade Herrns svit på Finspångs slott.

Ulf Krook som arbetat med konservering av taken i Herrns svit höll sig denna dag på den vackra stjärnparketten från 1600-talet.

Ulf Krook som arbetat med konservering av taken i Herrns svit höll sig denna dag på den vackra stjärnparketten från 1600-talet.

Foto:

FINSPÅNG2004-04-01 06:00
I somras inleddes restaureringsarbetet i Herrns svit som består av te rum och en korridor. Länsstyrelsen har stöttat med pengar men merparten har Alstom, sedermera Siemens stått för. I går var det dags för invigning.
Slottet byggdes på 1660-talet och har förstås ändrats flera gånger under århundradena. Därför fanns det flera valmöjligheter när det gällde hur restareringen skulle gå till.
Projektledare arkitekt Monika Jernelius Norrköping berättade att man valt att återställa rummen som de var under den Ekmanska epoken på 1800-talet. Det innebär en lejongul färg med bronserade och rubinröda detaljer i alla rum utom ett. Det minsta rummet, benämnt kabinettet eller biblioteket är blått. De flesta taken, skapade av stuckatören Carlo Carove i slutet av 1600-talet, med sina rika dekorationer är vita, utom i ett rum. Där är taket gråvitt med ett blått mittfält med en fasanfigur.
- Det var inte så vanligt att Carove hade kolorerade tak, så vi blev litet förvånade när vi fann det, berättar Ulf Krook från Uppsala, en av dem som arbetat med taket.

Tog ner väv
En anledning till att experterna bakom restaureringen stannade vid den Ekmanska epoken var att man fann relativt stora ytor bevarade från tiden, när man tog ner väv från väggar.
Målarmästare Anders Ek berättade att man är säker på att färgen ser ut som på Ekmans tid. Stor möda har lagts ner på att få kulörerna rätt.
- Att blanda kulörer tog lång tid. När det gäller den rubinröda färgen blandade jag järnoxidrött med ultramarinblått för att få fram rätt nyans.
I Herrns svit har samlad sakkunskap utövat all sin skicklighet och historiska kunnande. Målare, snickare, konservator, arkitekt, antikvarie med flera yrkesgrupper har gjort ett omsorgsfullt arbete. Färg har tagits bort, ny färg har lagts till. Gammalt spackel har tagits bort, sprickor har i stället åtgärdats med att kilar lagts in.

Något för landshövdingen?
I varje rum finns så kallade färgtrappor, med bevarade lager av de färger som målats på väggarna under olika tider. Ett historiskt vittnesbörd i all anspråkslöshet.
Både landshövdingen Björn Eriksson och kommunfullmäktiges ordförande Inge Carlsson, som gratulerade från Finspångs kommun, framhöll hur viktigt det är att andra än staten tar ansvar för att bevara landets kulturskatter.
Någon ny slottsherre kommer inte att flytta in in den nyrestaurerade sviten - även om landshövdingen skämtade om att Finspångs slott skulle passa som sommarresidens. Sviten ska användas som kontor så småningom.
Så var det då dags för Björn Eriksson att förverkliga en pojkdröm:
- Skjuta en salva från Finspångs slott - precis som på 1600-talet, sade hövdingen och intog skjutställning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om