Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bygdepengens framtid utvärderas

FINSPÅNG
Sedan 2000 har ett projekt kring regional bygdepeng pågått i länet.
Nu utvärderas resultatet av länsstyrelsen för att se om projektet ska permanentas.

Finspång2002-09-19 00:00
Projektet som är ett samarbete mellan länsstyrelsen, landstinget och kommunen har inneburit att föreningar har kunnat söka en så kallad bygdepeng. Om kommunen beviljar max 2 000 kronor gör även länsstyrelsen och landstinget det. 6 000 kronor per region och år har varit maximalt belopp. En summa som ska användas till att utveckla bygden.
- Det kan handla om att man behöver pengar till frimärken eller att man vill fixa inbjudande skyltar till sin ort, säger Annika Holmström på länsstyrelsen som just nu sitter och utvärderar projektet.
För åren 2000-2002 är det 76 grupper som sökt bygdepengar i Östergötland. För Finspångs del rör det sig i år om sex grupper. Det är Rejmyre byaråd, Grytgöls IK samhällssektion, Norra Skedevi byaråd, Ljusfallshammars byaråd, Regna - Igelfors byaråd och Framtidsgruppen i Lotorp.
- Inte hade det blivit någon ungdomsverksamhet i år om vi inte hade fått de här pengarna, säger Inger Kans, från Framtidsgruppen i Lotorp.

<b>Ungdomar kostar</b>
Framtidsgruppen har jobbat i många år och i våras invigdes föreningshuset Lorelokalen, som är tänkt att bland annat finnas till för traktens ungdomar.
- För de 6 000 kronor vi fått har vi köpt in en tv och lite spel till ungdomarna. Men att driva ungdomsverksamhet kostar och för min del fick de gärna dubbla bidraget. Lokalen är ju inte gratis och kräver tillsyn, så visst har bygdepengarna spelat en stor roll, säger Inger Kans.

<b>Budgeterade pengar</b>
Under september ska länsstyrelsens sammanställning vara klar och om projektet ska permanentas måste ett beslut tas så snart som möjligt.
- Det måste ju sättas av pengar till nästa års budgetar för det här om det ska finnas några pengar att söka, säger Annika Holmström.
Själv hoppas hon att det ska få vara kvar.
- Jag har förstått att pengarna fungerar som ett smörjmedel och att det har ett högt symboliskt värde. Det visar att vi tror på föreningarna och att vi uppskattar allt arbete de lägger ner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om