Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Butiken miljonsatsar på ny pantmaskin

Coop Finspång satsar på en ny modernare pantmaskin som ska underlätta och förhoppningsvis också öka pantviljan. "Nu blir det betydligt mindre kladd", säger fastighetschefen Björn Gunnarsson.

Robert Zielinski, från företaget Tomra, utbildar Roger Johansson, Katarina Nilsson och Björn Gunnarsson på den nya pantmaskinen som ska öka pantviljan hos Finspångsborna.

Robert Zielinski, från företaget Tomra, utbildar Roger Johansson, Katarina Nilsson och Björn Gunnarsson på den nya pantmaskinen som ska öka pantviljan hos Finspångsborna.

Foto: Mikael Grip

Finspång2023-01-19 21:30

I nuläget får Stora Coop Viberga in 1,9 miljoner enheter i pant per år. Målsättningen med den nya maskinen är tre miljoner burkar, PET-flaskor och glas per år. 

– Våra kunder ökar sin mottagning av pant med i snitt 60 procent. I extrema fall med 300 till 400 procent, säger Robert Zielinski, servicetekniker från företaget Tomra, som levererat den nya pantmaskinen.

– Den gamla pantmaskinen var uttjänt och blev för dyr att laga. Det som är bra med den nya pantmaskinen är att det bara är att tömma påsen eller säcken med pant som du har med dig, det minskar kladdet, berättar Björn Gunnarsson, fastighetschef Coop Finspång. 

undefined
Coop Finspång har investerat drygt en miljon kronor i den nya pantmaskinen.

Investeringen handlar om drygt en miljon kronor.

– Maskinen är driftklar, det är bara lite snickerier runt om som ska färdigställas, säger Robert Zielinski.

Hur många burkar och PET-flaskor kan man hälla i maskinen på en gång?

– Flera hundra, det är inga problem. Det viktiga är att kunderna kommer med säckar som enbart innehåller burkar och PET-flaskor. Ibland hittar vi allt möjligt konstigt, som nycklar, klockor, matlådor och hammare. Glasflaskor lämnas i en annan pantmaskin, som står här bredvid, förklarar Robert Zielinski.

undefined
Roger Johansson och Katarina Nilsson får utbildning av Robert Zielinski, från företaget Tomra.

Är den här pantmaskinen mer miljövänlig?

– Inte själva maskinen. Men får maskinen folk att öka pantandet, så är den mer miljövänlig på så sätt, säger Robert Zielinski.

Karta: Stora Coop Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!