När Inger Silvander lämnade Stockholm valde hon noggrant vilken kommun i Östergötland hon skulle bosätta sig i.
– Jag hade ingen relation till Finspång, det var bara ett namn på en karta. Först kollade jag efter tänkbara kommuner i Östergötland att bo i. Sedan gjorde jag en "roadtrip" efter den lista av kommuner jag hade.
Finspång checkade av många av de saker Inger ville ha.
– Jag fick en väldigt bra känsla och till slut var valet enkelt. Speciellt eftersom busslinje 50 går perfekt från Finspång till och från universitetet, säger hon.
Anledningen till flytten var att Inger skulle börja studera statsvetenskap på Universitetet i Linköping.
– Det tar cirka en timme från dörr till dörr. Bussen besparar mig tid och ger mig också en effektiv ostörd arbetstimme på väg till Universitetet och en stunds avkoppling på vägen hem. Det är så mycket värt för mig och det är inga byten.
Men det är inte bara den "perfekta" busslinjen som gör att Inger värdesätter Finspång så högt.
– Jag arbetar väldigt mycket knutet till mina studier. Jag behöver den smidighet som Finspång erbjuder. Det är nära till det mesta och det är ett enkelt liv. Jag kan fokusera fullt på mina arbetsuppgifter och ändå ha tiden att få balans i livet och gå ut i skogen och hinna med den viktiga återhämtningen som krävs för att orka med. Men fanns inte busslinje 50 i Finspång, så skulle jag inte ha flyttat hit, så är det, poängterar Inger.
Varför inte bo i Linköping där du studerar?
– Där finns inte det jag vill ha. Ska jag bo centralt i Linköping behöver jag sätta mig i en bil för att komma till skogen. Det tar nästan lika lång tid att ta sig från centrala Linköping till Universitet, som det gör att åka i lugn och ro med bussen från Finspång. Jag bodde också ett tag i Norrköping, men det fungerade inte för mig. Finspång är helt enkelt bäst, utifrån de preferensramar jag har.
Innan Inger köpte en lägenhet och flyttade till Finspång 2017, startade och drev hon ett elföretag som gjorde många jobb i Finlands skärgård.
– Det var en spännande resa under tio år. Jag gick en chefsutbildning och såg att det fanns ett behov och en marknad för ett elföretag. Men till slut kände jag att jag ville göra något annat och sålde företaget. Det var läskigt att lämna företaget, lite som att hoppa av en karusell som går jättefort. Jag visste inte riktigt vad jag skulle landa i.
Saknar du inte pulsen i Stockholm?
– Nej, egentligen inte. Vill jag ha det så är det bara två timmar bort.
Inger är mitt uppe i slutdelen av sitt mastersarbete som handlar om att granska Natos påverkan på Sveriges regioner. Målsättningen är att hon ska vara färdig med utbildningen till sommaren.
– En mastersutbildning handlar verkligen om att gå in på djupet. Det finns mycket att granska och olika infallsvinklar när det gäller Natos påverkan på Sveriges regioner. Jag märker att jag har en fördel av att ha drivit företag, jämfört med att komma direkt från skolbänken, förklarar Inger.
Hur menar du?
– Jag har en hel del erfarenheter med mig som entreprenör. Erfarenheter jag kan dra nytta av i mina studier.
Frågan är om Inger Silvander blir kvar i Finspång efter utbildningen när arbetslivet tar vid igen?
– Jag är rätt säker på att jag kommer att bo kvar i Finspång, men kanske arbeta i en annan kommun.
Du vill fortsätta åka busslinje 50?
– Haha, kanske det.