Bussigt, rätten
Finspångs kommun gjorde fel när två elever fick avslag på sina ansökningar om busskort. Det som ska räknas är i vilken kommun eleven är folkbokförd, inte gatuadressen. Det anser länsrätten.- I praktiken betyder det inte så mycket eftersom skolan slutar om några månader, säger Anki Backström, som överklagade kommunens avslag i höstas.
Josefin Danielsson har rätt till busskort från kommunen. Det anser länsrätten, dit Josefins mamma Anki Backström överklagade. ARKIVBILD: TITTI OLOVSSON
Foto:
Finspångs kommun avslog ansökan om busskort i höstas, med motiveringen att folkbokföringsadressen inte berättigade till stöd. Enligt skollagen ska eleven ha sex kilometer till skolan för att få skolskjuts eller busskort.
Från Hällestad är det två mil till Bergska i Finspång, men där är Josefin alltså inte skriven.
Överklagade
Anki överklagade till länsrätten i Linköping, som gör en annan tolkning av kommunallagen än kommunen gör.
"Eftersom Josefin är folkbokförd i Finspångs kommun, är denna kommun ansvarig för kostnaderna för hennes resor till och från skolan när detta behövs på grunds av färdvägens längd. Bestämmelsen ger inte uttryck för att ansvaret för sådana resor är begränsat att endast gälla mellan folkbokföringsadressen och skolan." Så skriver länsrätten i domen.
- Det känns bra att vi överklagade, det är säkert många som tycker det verkar besvärligt och låter bli, säger Josefins mamma, Anki Backström.
Eftersom skolan slutar snart, har det ändå inte så stor betydelse, anser hon.
- Det kanske kan vara någon annan som får nytta av det om kommunen ändrar på sina beslut, säger hon. Eftersom många barn bor hos båda sina föräldrar borde reglerna ändras.
Mellanstadiet
Länsrätten har kommit med en dom i ett annat, liknande fall. Även här rör det sig om växelvis boende mellan Hällestad och Finspång, i detta fall för en elev på mellanstadiet.
Även här anser länsrätten att skollagens bestämmelser när det gäller skyldigheten för kommuner att erbjuda skolskjuts handlar om folkbokföringskommun, inte om enskild adress.
Finspångs kommun kan överklaga länsrättens dom till kammarrätten. Om kommunen väljer att göra det eller inte, har inte diskuterats ännu. Länsrättens dom meddelades i måndags och kom till Finspångs kommun i tisdags.
Peter Fransson (s) ordförande i humanistiska nämnden har inte sett domarna och avstår därför från att kommentera.