Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brotten ökar - igen

Brottsligheten har ökat kraftigt i Finspång - igen. Efter några lugna år när brottsstatistiken minskat, har den åter skjutit i höjden.
- Det är en liten klick som står för merparten av brotten, säger närpolischef Tony Georgson.

Håkan Phontan, säkerhetssamordnare i kommunen, och närpolischefen Tony Georgson berättade under trygghetskonferensen om en ökad brottsstatistik i Finspång.  Foto:Ann Björling

Håkan Phontan, säkerhetssamordnare i kommunen, och närpolischefen Tony Georgson berättade under trygghetskonferensen om en ökad brottsstatistik i Finspång. Foto:Ann Björling

Foto:

Finspång2006-11-17 06:00
Centrum för kommunstrategiska studier på Linköpings universitet anordnar varje år konferenser i kommunen. Årets evenemang höll fokus på kommuninnevånarnas trygghet. Under en heldag i Folkets Hus pågick därför workshops om olika aktuella ämnen. En av dessa handlade om att förebygga brott.

Brotten ökar
Brottstrenden i Finspång har vänt. Antalet stölder och inbrott har ökat drastiskt. Fram till oktober i år har det ökat med 40%.
- Det är en lite klick som står för merparten av brotten. Och dom är nästan alltid drogrelaterade, säger Tony Georgson.
Det skapar naturligtvis otrygghet och frustration hos både allmänhet och i näringsliv och kommun. Nu tar man fortsatta krafttag för att vända trenden igen.

DNA effektivt medel
- Det har varit stort mediafokus och många känner en stor uppgivenhet. Man måste vara självkritisk och vi jobbar ännu hårdare på att få politisk förankring, och jobba gemensamt mot samma mål, menar Håkan Phontan, säkerhetssamordnare i Finspångs kommun.
Akuta åtgärder har vidtagits. I nuläget jobbar man bland annat med att bilda nätverk och att sprida information om den redan fungerande "Trygghetslinjen", dit allmänheten kan vända sig med sina frågor. För polisens del har det inneburit ett hårt jobb.
- Vi nådde inte den effekt vi trodde vi skulle göra i våras. För oss inom polisen har senaste tiden varit ganska turbulent, menar Georgson. Vi har varit tvungna att omfördela och prioritera våra resurser, det har blivit mycket övertid för vår del.
En annan effekt av den ökade brottsligheten i kommunen är att man har blivit mer noggrann med att göra brottsplatsundersökningar. Man har också använt sig av det omfattande DNA-registret som finns på SKL i Linköping. Det har visat sig ge bra resultat.
- DNA-tekniken har varit ett enormt bra hjälpmedel. Vi har fått ett antal träffar i registret, säger Georgson.
Det har lett till att ett tjugotal brottslingar nu sitter bakom lås och bom. Men det finns andra särdrag som påverkar antalet brott.
- Finspång har ju sitt särdrag. Problemet är att personer med problem flyttas runt och hamnar på samma ställe till slut hos mindre nogräknade fastighetsägare, säger Phontan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om