Gareth Williams är uppvuxen i Eastwood utanför Nottingham i England.
– Det är en gammal kolgruvestad. Ett litet ställe med småstadskänsla, lite som Finspång. Eastwood är mest känt för att författaren D.H. Lawrence kommer därifrån.
Målet för unge Gareth var att bli polis.
– Jag hade för dålig syn, men jag har det där i mig – att vilja stoppa bovarna. Som 19-åring började jag jobba på bank och kom in på en bedrägeriavdelning, där vi kontrollerade misstänkta transaktioner, berättar han.
Under samma period träffade han sin blivande fru Sara, som kommer från Finspång.
– Vi träffades av en slump på nätet. Sedan jobbade hon på en pub i London och kom och hälsade på mig i Nottingham. Det ledde till att vi bodde tillsammans i England i 13 år.
Efter olika befordringar i yrkeslivet bytte han jobb och började arbeta för ett företag som gjort system för att hjälpa banker att upptäcka bedrägerier.
– Jag började jobba i Stockholm, veckopendlade mellan England och Sverige. Efter en tid kände vi att det var dags att flytta till Sverige. Det blev Finspång, där Sara kommer ifrån och hennes föräldrar fortfarande bor.
42-åringen bor sedan elva år i ett hus på Östermalm med sin familj, som även innefattar två barn.
I januari började Gareth arbeta för Biocatch.
– Det är ett företag som är specialiserat på bankbedrägerier. Vi jobbar med ett system som hjälper banker att stoppa bedrägerier genom att kontrollera hur bank-appar används, eller hur betalningar görs på nätet, säger Gareth Williams.
Det handlar om att identifiera onormala mönster och transaktioner.
– Det kan vara om någon tvekar länge innan de klickar på knappen eller är inne i betalningssystemet ovanligt länge, jämfört med i normala fall.
Han brinner starkt för att försöka förhindra att konsumenter blir utsatta.
– Kriminella jobbar som ett företag, de är skickliga. De ger sig inte bara på äldre, utan vet vad som tilltalar varje generation. Alla kan bli offer. Det finns folk som till och med tagit livet av sig när de förlorat sina besparingar. Jag vill göra allt jag kan för att stoppa dessa bedrägerier.
Gareth anser att banker måste ta mer ansvar.
– Problemen var så stora i England att det genomfördes en lagändring, där bankerna måste stå för beloppen.
Vad arbetar du med som bedrägeriexpert?
– Jag jobbar med banker, så de ska skapa bättre kontroller att sätta spärrar och stoppa bedrägerier. Genom att använda rätt teknik går det att skapa profiler på allas vanliga beteenden på internetbanken eller bankappen. Sedan går det att se om någon som brukar vara inne i systemet i några minuter plötsligt är inne i en halvtimme, till exempel.
Biocatch har 400 anställda i hela världen, men i Sverige finns bara två anställda. Gareth arbetar i huvudsak mot Norden, men reser mycket, har kontakter med banker i hela Europa och exempelvis Mellanöstern och Afrika. Nyligen besöktes Panama.
– I Norden är Sverige hårdast drabbat just nu, även Danmark har stora problem. Men det finns inte ett land i världen som inte har problem.
Han drivs av nyfikenhet och påpekar att ingen arbetsdag är den andra lik.
– Banker har legat steget efter bedragarna, men vi vill vända på det, så de ligger steget före. Vårt mål är att göra bedrägerier så svårt som möjligt och göra världen till en bättre plats. Bedrägeriexpert är ett jobb man kan vara stolt över, säger Gareth Williams.