Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Brister i jämställdhet - inte här"

Anita Nyström från Arbetslivsinstitutet var gäst vid säsongens första kommunfullmäktigemöte i Finspång.
Som introduktion till den allmänpolitiska debatt om jämställdhet som hölls, gav hon en bakgrund utifrån stora världen och bakåt i historien.

FINSPÅNG2005-09-01 06:00
Brister i jämställdheten är lättare att se om det handlar om andra länder, eller om Sverige i andra tider. Det var Anita Nyströms skäl till att prata om afrikanska länder och Sverige på 20-talet.
Det var en nyttig påminnelse om att officiella siffror inte alltid är så objektiva som man kan tro. Även statistik påverkas av värderingar och synsätt i ett samhälle.

Jordbruket
Anita Nyström visade tabeller över andelen kvinnor i förvärvsarbete i ett antal afrikanska länder på 50- och 60-talen. Skillnaderna var rejält stora mellan Angola Mocambique och Guinea Bissau å ena sidan och andra afrikanska länder å den andra.
De tre första var portugisiska kolonier och där räknades inte kvinnor i jordbruksarbete som förvärvsarbetande, för den folkräkningsprincipen tillämpades i Portugal.
- I Sverige på 1930-talet och framåt räknades kvinnor inte som förvärvsarbetande på den egna gården, trots att de i verkligheten arbetade lika mycket som männen. Enbart om kvinnor arbetade på någon annans gård var de förvärvsarbetande. 1965 var första gången dessa kvinnor räknades som förvärvsarbetande.
Den bilden ligger bakom synen på den gifta kvinnan som icke förvärvsarbetande berättade Anita Nyberg.

Aldrig arbetslösa
- I 1920-30-talens Sverige kunde en gift kvinna inte vara arbetslös. Det berodde på hushållsarbetet. Var hon gift skulle mannen stå för försörjningen och hon sköta hemmet. Var hon ogift kunde hon alltid ta pigjobb.
Så är det inte i dag, men det finns fortfarande brister i hur officiella fakta presenteras.
- I dag finns ingen officiell statistik på antalet deltidsarbetslösa i Sverige, vilket jag tyckte var oerhört förvånande. För att få fram dessa siffror måste man beställa dem från Statistiska Centralbyrån. Och man får betala för dem. I alla åldersgrupper utom den äldsta är det kvinnor som är mest deltidsarbetslösa. Det är ett stort problem, eftersom kvinnor ofta dessutom har låg lön.
Därefter redovisade Stig Karlsson från kommunen den jämställdhetsenkät som gjordes i våras.
Vi återkommer till, enkäten, jämställdhetsdebatten och övriga frågor på fullmäktige i morgondagens tidning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om