Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bridgeklubb jubilerar

I år firar Finspångs Bridgeklubb sitt 75-årsjubileum. En förening som idag blomstrar, men för bara några år sedan var man nära nedläggning.

Bridgespelare. Sven Östbom, till vänster, och John Tveraa är två av de aktiva medlemmarna i Finspångs Bridgeklubb.

Bridgespelare. Sven Östbom, till vänster, och John Tveraa är två av de aktiva medlemmarna i Finspångs Bridgeklubb.

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2016-04-10 14:00

– Vi blev allt färre medlemmar och till sist började vi fundera på att lägga klubben i träda, berättar Thomas Hedberg, klubbens nuvarande ordförande.

Hur illa var det, när det såg som mörkast ut?

– Då var vi nere i drygt tio medlemmar, så vi hade bara igång tre bord under våra spelkvällar.

Och hur är läget idag?

– Nu är det återigen full fart i klubben! Vi har cirka 40 aktiva medlemmar, som fyller åtta, nio spelbord på tisdagskvällarna, som är våra spelkvällar.

Hur lyckades ni med den här positiva förändringen?

– Det kan vi tacka Tony Gustafsson och förre riksdagsledamoten Inge Carlsson för, eftersom det var dom som drog igång en nybörjarkurs, som gjorde att vi fick in många nya medlemmar, som är i full gång idag och de flesta kom från PRO och Brukspensionärerna.

– Så nu har vi redan börjat fundera på något festligt firande av vårt jubileum i höst, när 75-årsdagen infaller.

Hur är ekonomin i klubben?

– Den är också mycket bra, tack vare alla nya medlemsavgifter vi får in. Så vi har till och med kunnat investera i ett nytt, modernt datasystem, för cirka 20 000 kronor och som underlättar spelandet. Nu slipper vi sitta och skriva resultaten för hand, som tidigare.

Folkbladet besöker klubben under en spelkväll i Falla Folkets hus, där man huserar sedan ett par år tillbaka.

– Och här trivs vi mycket bra, säger Thomas Hedberg. Vi har fått ett kansli, som vi delar med Auroraringen, men det fungerar mycket bra. Och vi har förrådsutrymmen för alla våra spelbord, när vi inte är här.

Bridge

är ett kortspel som utvecklats ur whist. Bridge är en populär tävlingssport, att namnet på engelska betyder ”bro” är ingen tillfällighet. Genom den så kallade budgivningen bygger man ”en bro” till sin partner.

Det finns olika varianter av bridge, men med ”bridge” menas normalt kontraktsbridge. Andra former av bridge är till exempel auktionsbridge och bridgewhist. Det finns även bridgeliknande spel för ett annat antal spelare än fyra personer.

De fyra spelarna kallas nord, öst, syd och väst och spelar parvis. Nord bildar par med syd och öst med väst.

Tävlingsbridge spelas antingen individuellt, i par eller i lag bestående av 4-6 spelare varav fyra spelar varje match.

Bridge är ett sticktagningsspel som föregås av en ofta komplicerad budgivning. Paret bjuder dels antalet stick de tror sig kunna ta, dels vilken färg som ska bli trumf eller om man vill spela utan trumf så bjudes sang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om