Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bredbandsutbyggnad i Finspång fortsätter

Nu är etapp två av bredbandsutbyggnaden på gång i Finspång. När den är klar kommer 95 procent av innevånarna i kommunen att kunna erbjudas bredbandsuppkoppling.

FINSPÅNG2004-03-01 06:00
Det IT- och infrastrukturprogram som kommunfullmäktige antog 2002 håller nu på att fullföljas. I programmet finns 16 prioriterade orter och områden för bredbandsutbyggnad.
I den första etappen har man byggt ut bredband till Lotorp, Sonstorp, Hällestad, Borggård. Ljusfallshammar och Lämneå. Man har också anlagt ortsnät med fiber i begränsad omfattning för att ansluta företag och några hushåll i Lotorp, Sonstorp, Ljusfallshammar och Hällestad.
Bredbandsutbyggnaden genomförs av Finspångs stadsnät Finet AB. Finet har också skapat en ADSL-tjänst för att erbjuda en kostnadseffektiv anslutning till hushåll och småföretag. ADSL finns i dag i Finspång, Falla, Butbro, Lotorp och Hällestad.
Nu finns ett förslag på en etapp två i bredbandsutbyggnaden, som innebär att utbyggnaden till de 16 orterna/områdena fullföljs.

95 procent
- När vi har gjort det här så kommer 95 procent av invånarna att kunna ha bredbandsuppkoppling. Det är bra, säger Hans Lindberg, utvecklingschef på Finspångs kommun.
Enligt förslaget ska Rejmyre och Grytgöl anslutas med fiber och orterna Regna, Igelfors, Hävla, Byle och Brenäs anslutas med radiolänk. Ortsnät anläggs med fiber eller radiolänk till företag och andra som har större behov av bandbredd och som en ADSL-tjänst till småföretag och hushåll. Ortsnät byggs ut i Igelfors, Grytgöl, Rejmyre, Regna, Hävla, Byle, Brenäs, Lämmetorp, Butbro, Sonstorp och Ljusfallshammar.

Stort intresse
För att bygga ut bredband utanför centralorten finns ett statligt stöd på totalt 11, 2 miljoner kronor. För att få detta krävs en kommunal medfinansiering på 1, 4 miljoner kronor.
Utbyggnaden i etapp två innebär en bruttoinvestering på 17, 2 miljoner kronor. Till detta ansöks om 6, 2 miljoner kronor i statligt stöd. Här krävs en medfinansiering av kommunen på cirka 860 000 kronor. Detta innebär en nettoinvestering på 10, 2 miljoner kronor som ska finansieras av Finet AB med anslutningsavgifter och abonnemang från nya kunder. Finns det då ett så stort intresse så man kan få in de pengarna?

Stort intresse
- Vi vet ju läget i dag och bedömer att det här är realistiskt. Det som är prioriterat i det här är näringslivssatsningen. Det är viktigt för företagen med bredband för att kunna stärka konkurrenskraften. Vi vet att det finns ett mycket stort intresse hos företagen.Träffar har hållits med till exempel KL och Häfla Bruk och fem, sex företag i Rejmyre har anmält sitt intresse, säger Hans Lindberg.
I Igelfors finns intresseanmälningar från 60 företag och hushåll och i Byle från 35 hushåll. För olika kommunala verksamheter innebär också bredbandsutbyggnaden en förbättring.
- De är många som i dag har bristfälliga och dyrbara lösningar, påpekar Hans Lindberg.
Det handlar exempelvis om skolorna på de olika orterna och om Berggården och biblioteket i Rejmyre.
- Det gäller också att få med mycket hushåll i det här för det är en viktigt inkomstkälla och vi bedömer att intresset är tillräckligt stort för att få det här att gå runt på sikt. Det här är en så stor omfattning så det kan komma några år när det inte går ihop sig, men på lång sikt tar man igen det, säger Hans Lindberg.
Förslaget ska tas upp i kommunstyrelsen i mars och sedan räknas med ett beslut i kommunfullmäktige i april.
- Vi räknar med att köra igång efter sommaren och då gör vi allt i ett. Går det bra ska mycket vara gjort under 2004, säger Hans Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om