Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bråttom få fram unga företagare

Det är bråttom att få fram unga företagare eftersom många företagsledare går i pension de närmaste åren.
Därför måste entreprenörskap finnas på schemat redan på gymnasienivå. Det säger Bengt Lindberg på Nyföretagarcentrum i Finspång.

Finspång2006-12-13 06:00
Många företag i Sverige står inför ett generationsskifte de närmaste tio åren. Så också i Finspång. Det rör sig enligt Bengt Lindberg om närmare 190 000 företag.
- Hälften av företagen har en andra generation som tar över, den andra hälften har ingen aning, säger han.

Företag på schemat
I länet rör det sig om cirka 6 000 företag som måste hitta unga och hungriga efterträdare. Hälften av företagen kan tvingas lägga ner om de inte hittar någon som tar över ansvaret. Totalt är det 5 000 jobb som är i farozonen. Det visar statistik från Företagarna.
Därför har Nyföretagarcentrum i Finspång tagit initiativet till att integrerar företagsekonomi på de flesta av gymnasieskolornas program nästa år.
Och skolan har inte varit sena att hörsamma uppmaningen. De flesta praktiska programmen kommer från och med hösten 2007 ha företagsekonomi som en naturlig del i undervisningen. I den satsningen kommer Nyföretagarcentrum vara en viktig del för att bistå och hjälpa skolledningen och lärarna.
- Vi vill vara en stimulerande faktor, säger Bengt Lindberg.

Enkelt integrera
För att förklara närmare citerar han förre näringslivsministern: "Det är lika fint att vara egen företagare som att vara anställd". Lindberg tycker att det är viktigt att redan på gymnasienivå integrera företagsekonomi i de utbildningar som finns. Och det är ganska enkelt, påpekar han. När man läser matte kan man exempelvis även göra kalkyler på hur mycket man måste fakturera för att ta ut en skälig lön som egen företagare, tar Bengt Lindberg som exempel.
- Det går ju lika bra att lära sig matte på det sättet, säger han.
De branscher som har svårt med rekryteringen är enligt Bengt Lindberg tapetserare och snickare. Och där kan skolan göra mycket, tycker han.
- Det gäller att ge förutsättningar redan i gymnasiet för att eleverna ska få en inblick i hur det är att vara företagare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om