Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brandmannen Ole börjar sitt nya liv

FINSPÅNG
Brandman på heltid, musiker och massör som bisysslor.
Ole Kattilakoski släcker brandmannayrket och går på fredag i pension från Räddningstjänsten i Finspång. Hans melodi i fortsättningen blir att spela och massera.
- Jag är nästan stolt. Jag har fyllt 60 år och mår så himla bra, säger Ole Kattilakoski.

”Den spelande brandmannen” Ole Kattilakoski slutar efter 30 år i yrket, därav de 20 senaste på heltid. Nu hoppas han i större utsträckning kunna ge sig ut och underhålla i Finspångs föreningsliv.
FOTO: TITTI OLOVSSON

”Den spelande brandmannen” Ole Kattilakoski slutar efter 30 år i yrket, därav de 20 senaste på heltid. Nu hoppas han i större utsträckning kunna ge sig ut och underhålla i Finspångs föreningsliv. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-01-29 00:00
Från Jakobstad i Finland kom han till Finspång 1972 och en anställning som verktygsmakare på Stal-Laval, nuvarande Alstom.
Han gick direkt in som brandman på deltid. Tio år senare fick han en fast tjänst. I 30 år har han alltså varit brandman, de senaste tio på heltid.
Han har arbetat under fyra brandchefer. Från Ivan Åhlström, Börje Wetter och Lars-Göte Wiklund till dagens Janne Heintze. Chefer som det var lätt att ha att göra med och som Ole lärt sig uppskatta.
- Det har varit trevliga år med fint kamratskap, säger Ole.
Yrket innebär att ställas inför ett otal tragiska händelser.

<b>Starkt psyke</b>
Trafikolyckor, bränder och drunkningsolyckor. Ole minns särskilt när en ladugård i Brenäs rasade ihop på 1970-talet och ett antal kor och kalvar klämdes ihjäl.
- På senare år har vi gemensamma samtal efter större olyckor och det är bra. Så var det aldrig förr. Sjävl har jag ett starkt psyke som gör att jag klarar av svåra situationer både under och efter olyckorna, säger Ole.
Det roliga, bortsett från kamratskapet och snacket på kåren, är de idrottstävlingar som Ole och hans arbetskamrater deltagit i, som Grytgölsstafetten och Brand-SM i fotboll.

<b>Träning för alla</b>
En brandman måste hålla sig i form. Ole är vältrimmad och han är stolt över att han uppnått 60 år och mår så pass bra.
- Alla skulle ägna sig åt någon typ av träning, gärna på arbetstid. Det skulle företagen snabbt tjäna in på minskade sjukskrivningar, rekommenderar Ole Kattilakoski.
Ole är uppväxt i en musikalisk familj. Föräldrarna och hans syster och bröder spelade olika instrument.
- Jag tog med mig det mesta när jag flyttade till Finspång. Hemma i Jakobstad var jag med i manskör, jag spelade och jag var med i industribrandkåren.
Skruvar upp musiken
Musiken har han hållit fast vid. På 1980-talet utbildade han sig till massör.
- Massörsyrket och musiken ska jag ägna mig åt. Jag hoppas få spelningar i föreningar, åtminstone hos pensionärer, säger Ole och skrattar.
På fredag är han framme vid sista arbetspasset. Sedan är livet som brandman nersläckt. Då sätter han fyr på massagen och på underhållningsbiten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om