– Vi har ett nytt släckningssystem på den nya bilen som vi fick förra sommaren. Helt enkelt ett nytt verktyg i vår verktygslåda när vi är ute och släcker bränder, berättar styrkeledaren Fredrik Rylander efter att ha praktiserat skumsläckning mot väggarna i två containrar.
Att använda skum har sina klara fördelar jämfört med traditionell vattensläckning.
– Skummet består av otroligt mycket luft. Det är egentligen ett gammalt system som fanns redan på 1930-talet för att släcka bränder på fartyg, när man inte ville ha så mycket vatten med i släckningen. Det här systemet är riktigt effektivt, säger Rylander.
Går det att använda skum vid alla släckningsarbeten?– Vi kan använda det vid diesel-och bensinbränder. Men även vid inomhusbränder, vilket är ett helt nytt tänk för oss. I vanliga fall går vi in i bränderna och släcker inifrån, med skummet kan vi börja släcka utifrån. På så sätt blir det också säkrare för oss. Vi kan till exempel spruta in skum genom ett fönster och på heta väggar för att få ned temperaturen och avångningen och sedan gå in, förklarar Rylander.
Under onsdagen utbildades de fyra skiftlagen vid räddningstjänsten i Finspång.
– Det är första gången under mina 37 år i det här jobbet som i princip all personal är samlad på samma gång. Vi har tränat en del på det här i grupper på stationen, men det är bra att alla får en förfining av det hela under en heldag, säger brandinspektör Bengt Eriksson.
Erik Elvermark, från Norrtälje brandstation, höll i utbildningsdagen.