Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Boxaren som blev lärare i USA

Lars Backström i Houston, Texas, USA läser Folkbladet varje dag och efter att han läst om de gamla bilderna från Östermalm hörde han av sig.

Boxaren. På den tiden Lars var amatörboxare umgicks han med Ingemar Johansson. – Killer Backström är ett namn som jag kom på, ingen annan. Jag var känd för att ”döda” min motståndare ”kärleksfullt”. 
FOTO: PRIVAT

Boxaren. På den tiden Lars var amatörboxare umgicks han med Ingemar Johansson. – Killer Backström är ett namn som jag kom på, ingen annan. Jag var känd för att ”döda” min motståndare ”kärleksfullt”. FOTO: PRIVAT

Foto:

Finspång2004-07-17 06:00
- Förts ville jag inte åka men blev övertalad. Jag skulle få en veckas extra semester när jag kom tillbaks.- Efter att ha levt i USA i 40 år, men vuxit upp på Östermalm från början av 1930-talet tills mitten av 1960-talet kom minnena tillbaks efter att ha läst artikeln, berättar Lars.
Han föddes på Östermalm för över 70 år sedan av fattiga men stolta och kärleksfulla föräldrar.
- Vi var nog inte fattigare än några andra som bodde där, men idag känns det otroligt att vi stod ut.
- För 70 år sedan arbetade de flesta antingen på Metallverken eller STAL och bodde i lägenheter som man hyrde av sin arbetsgivare. Flera av husen hade inte rinnande vatten och ingen värme förutom en vedeldad kamin ett hörn i köket som vi lagade mat på.

Mitt i smällkalla vintern
Lars tillbringade mycket tid tillsammans med sina morföräldrar i ett område som fortfarande kallas Trådraget och som ligger bredvid sjön Myrkärret. Där fanns inte alls rinnande vatten och till dasset var det 50 meter och det delades av fem, sex familjer.
- Och dit var man tvungen att gå mitt i den svenska vintern!
Då tyckte Lars att det faktisk var lyxigare på Östermalm, där fanns det åtminstone rinnande vatten i vissa hus även om rören var genomfrusna större delen av vintern.
- Vattnet var så kallt på vintern att man inte kunde tvätta varken kroppen eller ansiktet. Inte ens STAL installerade duschar till sina arbetare förrän i slutet av 50-talet, om jag minns rätt. Min pappa och senare jag själv, och tusentals andra arbetare, var tvungna att komma hem från jobbet "helt naturliga". Jag är fortfarande förvånad över att mamma lät oss sitta vid dukat bord.
Lars brukar berätta för folk att de enda gångerna det gick att hålla sig ren var om somrarna, tack vare Bönnern och Gron. Naturligtvis kunde man gå med skolan till badhuset, men det minns Lars att man bara fick göra en gång i månaden.

Hittade hem
Han började på Högbyskolan och senare gick han på Ekmanska och som så många andra började han arbeta på STAL.
- Där kompletterade jag min utbildning med en tvåårig montörskola för att bli en av den tidens berömda resemontörer från STAL. Samtidigt tog jag examen i teknik efter att ha läst tre år på Hermods.
På 50-talet började Lars att resa, mest i Sverige, men så småningom över hela Europa innan han några år senare gav sig ut i den riktigt stora världen. Australien, Indien och Pakistan, Sydafrika, Sydamerika, Filipinerna och många, många andra länder han har arbetat i.
Så höll han på ett tiotal år innan han 1966 valdes ut för att färdigställa den första installationen av en STAL-turbin i amerikanska Chillicothe, Ohio.

Gick sin egen väg
- Förts ville jag inte åka men blev övertalad. Jag skulle få en veckas extra semester när jag kom tillbaks.
Men Lars kom aldrig tillbaks.
- Efter allt resande kände jag helt enkelt att jag hittat hem.
Lars jobbade vidare för STAL-ASEA och läste samtidigt till ingenjör. 1972 slutade han på ASEA och gav sig in i hotellbranschen. I mitten av 80-talet avvecklade han på grund av oljekrisen.
Lars tog inte mindre än tre universitetsexamen på Community College i ledarskap, oljeproduktion och psykologi. Han hängde så mycket på universitetet under så många år att guvernören i Texas föreslog att han skulle bli rådgivande i universitetets styrelse, vilket han också var under fem år.
Livet som resemontör var självklart slitigt ibland, men det förde också med sig förmånen att få träffa en massa kändisar.
- Jag har, inte bara mött utan skakat hand och pratat med Sveriges kung och drottning, prinsessan Birgitta med make, Dolph Lundgren, drottning Elisabeth och prins Phillip. Jag delade säte med Elionor Roosevelt på en flygresa mellan Bryssel och Köpenhamn.
Och så berättar han att hon lånade en tidning av honom som han just köpt och när han fick tillbaks den hade hon skrivit "Thank you Mr Backström from E. Roosvelt".
- Jag slutar aldrig gräma mig över att lag lämnade kvar tidningen på planet.
Men han har mött fler kungligheter och presidenter. Och han var god vän med Ingemar Johansson på den vilda tiden när han själv var amatörboxare och de träffades på träningslägren och så småningom också hemma hos Ingemar.
Det mest gåtfulla mötet berättar han om sist.
- Jag har, inte bara en utan två gånger, mött filmens drottning Greta Garbo. Jag tror att det måste ha varit 1968 eller 1970.

Vill inte tråka ut oss
Det var en hastig titt på sitt liv som Lars Backström bjöd oss på. Han påstår att han kan fortsätta att berätta hur länge som helst, men vill inte att vi ska bli uttråkade.
Nu arbetar han som lärare för barn med fysiska eller psykiska handikapp. På samma skola arbetar också hans fru Marina som undervisar i spanska. Marina som har sitt ursprung i Colombia. Colombia där Lars arbetade ett år för STAL. Och på något märkligt vis verkar det som att han knutit ihop livets alla lösa trådar och rotat sig i den amerikanska myllan. Lars Backström mannen med ursprungsrötterna på Östermalm i Finspång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om