– Läget här i Bruksparken, i centrala Finspång, kan man inte klaga på, utan det känns jättebra att spela på de här boulebanorna, säger Lars Hammarlund som håller i trådarna för boulen tillsammans med Bosse Grundström.
– Men vi saknar den toalett som vi hade tillgång till tidigare, säger han. Det är så pass illa att en del äldre inte kommer längre på grund av det problemet, eftersom äldre behöver gå lite oftare på toaletten.
– Och likadant saknar vi en toalett, om det kommer utsocknes gäster hit för tävlingar och frågar efter toan och vi måste svara att det inte finns nån här längre. Det känns inte roligt.
Vet du varför den försvann?
– Ja, den började läcka och därför tog Vallonbygden helt enkelt bort toaletten, utan att ersätta den med någon ny. Det vore enkelt för Vallonbygden att laga den gamla toan om man bara vill, men annars skulle vi nog kunna nöja oss med en enklare toa, som man bara ställer hit i närheten av våra boulebanor.
– För när vi håller på oss spelar här nästan en halv dag, måste det, enligt mig, finnas tillgång till en toalett. Det är faktiskt viktigt och en toalett skulle ju vara bra för alla som besöker Bruksparken.
Hur många brukar vara med och spela?
- I år har vi varit cirka 15 spelare per gång, men förr i tiden kunde vi vara uppåt 30. Och får vi bara en lösning på toalettproblemet, så är jag ganska säker på att vi skulle öka antalet spelare.
Måste man vara med i PRO eller SPF för att få vara med i boulen?
– Nej, det måste man inte, även om de flesta är det. Vi tar emot alla äldre som vill komma hit och spela boule med oss.
Man spelar måndag- och torsdagsförmiddagar och tidningen var med på måndagsspelet, som började med att man tog upp en kortlek. Dock inte för att spela poker eller något:
– Nej, vi drar spelkort, för att på det sättet dela in oss i lag, berättar Lars Hammarlund. På det viset brukar vi ju nästan alltid få nya medspelare varje omgång och det är ju bara kul.
Innan spelet börjar har eldsjälarna Lars Hammarlund och Bosse Grundström dragit över grusbanorna med en skrapa, för att jämna ut alla ojämnheter, så gott det går, innan man börjar rulla kloten.
– Och dessförinnan har vi krattat på all skit från gässen, tillägger Lars Hammarlund. För vi vill givetvis ha rena och jämna banor när själva spelet börjar.
En av spelarna Bernt Bergström, säger så här om boulespelandet:
– Det här är jättekul. Här får vi social samvaro och spännande matcher på en gång. Och när vädret är med oss, kan det inte bli bättre!
Och Lotta Lindblom tillägger:
– Banorna är kanske inte de allra jämnaste och bästa man kan tänka sig, men de duger mycket bra åt oss och våra matcher.