Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bortglömt turbinpatent tas fram ur gömmorna

FINSPÅNG
Ett under flera decennier bortglömt turbinpatent har plockats fram ur historien. Prototypen till en så kallad teslaturbin håller nämligen på att tillverkas på CNG i Finspång.
Nikola Tesla tillverkade en modell av sin turbin, men den har aldrig varit i produktion.

Ena gaveln till turbinhuset är färdig, som Peter Andersson och Anders Samuelsson visar.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Ena gaveln till turbinhuset är färdig, som Peter Andersson och Anders Samuelsson visar. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2003-02-18 00:00
Teslaturbinen är döpt efter sin upphovsman, Nikola Tesla. Han var en serbisk-amerikansk uppfinnare som levde mellan 1856 och 1943. Han brukar kallas växelströmmens fader och gjorde mängder av uppfinningar. Han hade 800 patent. Brist på pengar gjorde dock att majoriteten av dem inte förverkligades.

<b>Teslaturbin</b>
En grupp i årskurs tre på Curt Nicolin-gymnasiet håller på att konstruera och tillverka en teslaturbin. Det är deras examensarbete på utbildningen. På fredagen presenterades projektarbetet, som dock inte är klart ännu. Presentationer genomförs vid olika tillfällen under projekttiden, till exempel när skolan får besök.
- Vårt mål är att utveckla en prototyp av en teslaturbin som ska vara klar till den 15 maj, berättade eleverna vid presentationen.
Teslaturbinen har inga skovlar, något som skiljer den från andra turbiner.
-Det bygger på en helt annan princip, berättar Peter Andersson och Anders Samuelsson, som arbetar med konstruktionsdelen av projektet.
I skolans verkstad arbetar produktionsdelen av projektgruppen med att tillverka delar till turbinen, efter de ritningar som konstruktionsgruppen gjort.
-Vi har tittat på Teslas ritningar och skalat ner dem. Arbetet har krävt en del konstruktion.
Med hjälp av en datapresentation som de gjort berättade eleverna på fredagen om sitt arbete. Turbinen består av en stålaxel med 17 titanskivor. Mellan skivorna placeras brickor, på axeln finns lager. Turbinhuset är snäckformat. Luften sugs in i en spiralrörelse.
Teslaturbinen har en större verkningsgrad än turbiner med skovlar. Konstruktören själv talade om en verkningsgrad på 97 procent.
Det anser dock Peter och Anders vara väloptimistiskt. En verkningsgrad på drygt 60 procent är närmare verkligheten - och det är ändå mycket bra.
På grund av den högre verkningsgraden skulle teslaturbinen teoretiskt sett vara lämplig för u-länder. Elevernas målsättning är att få turbinen att snurra i första hand. Eventuellt användningsområde blir en senare fråga.
Och några direkta planer på att revolutionera hela turbintillverkningen har de inte. Även om utvecklingsavdelningen på Alstom lär följa arbetet med intresse...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om