Bortglömt turbinpatent tas fram ur gömmorna
FINSPÅNGEtt under flera decennier bortglömt turbinpatent har plockats fram ur historien. Prototypen till en så kallad teslaturbin håller nämligen på att tillverkas på CNG i Finspång.Nikola Tesla tillverkade en modell av sin turbin, men den har aldrig varit i produktion.
Ena gaveln till turbinhuset är färdig, som Peter Andersson och Anders Samuelsson visar. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
<b>Teslaturbin</b>
En grupp i årskurs tre på Curt Nicolin-gymnasiet håller på att konstruera och tillverka en teslaturbin. Det är deras examensarbete på utbildningen. På fredagen presenterades projektarbetet, som dock inte är klart ännu. Presentationer genomförs vid olika tillfällen under projekttiden, till exempel när skolan får besök.
- Vårt mål är att utveckla en prototyp av en teslaturbin som ska vara klar till den 15 maj, berättade eleverna vid presentationen.
Teslaturbinen har inga skovlar, något som skiljer den från andra turbiner.
-Det bygger på en helt annan princip, berättar Peter Andersson och Anders Samuelsson, som arbetar med konstruktionsdelen av projektet.
I skolans verkstad arbetar produktionsdelen av projektgruppen med att tillverka delar till turbinen, efter de ritningar som konstruktionsgruppen gjort.
-Vi har tittat på Teslas ritningar och skalat ner dem. Arbetet har krävt en del konstruktion.
Med hjälp av en datapresentation som de gjort berättade eleverna på fredagen om sitt arbete. Turbinen består av en stålaxel med 17 titanskivor. Mellan skivorna placeras brickor, på axeln finns lager. Turbinhuset är snäckformat. Luften sugs in i en spiralrörelse.
Teslaturbinen har en större verkningsgrad än turbiner med skovlar. Konstruktören själv talade om en verkningsgrad på 97 procent.
Det anser dock Peter och Anders vara väloptimistiskt. En verkningsgrad på drygt 60 procent är närmare verkligheten - och det är ändå mycket bra.
På grund av den högre verkningsgraden skulle teslaturbinen teoretiskt sett vara lämplig för u-länder. Elevernas målsättning är att få turbinen att snurra i första hand. Eventuellt användningsområde blir en senare fråga.
Och några direkta planer på att revolutionera hela turbintillverkningen har de inte. Även om utvecklingsavdelningen på Alstom lär följa arbetet med intresse...