Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Borg vill behålla ROT permanent

ROT-avdraget diskuterades när finansminister Anders Borg (M) besökte Finspång i går. - Det har gått bättre än förväntat och jag tänker att ROT-avdraget ska vara permanent, säger han.

Foto: Carolina Nilsson

FINSPÅNG2010-09-14 07:56
1600 personer i Finspång har redan utnyttjat det. Staten har hittills betalat ut runt 15 miljarder kronor. Det handlar om det så kallade ROT-avdraget, som gör de billigare för privatpersoner att anlita hantverkare för att till exempel göra om i badrummet. Och det har gått bättre än förväntat.- Vi hade nog räknat med fyra-fem miljarder mindre. De har tagit fart sista halvåret, säger en nöjd Anders Borg (M).Blir det fortsatt Alliansstyre i Sverige blir ROT-avdraget kvar. Finansministern gör nämligen gärna ROT-avdraget permanent.- Det har betytt att svarta jobb har blivit vita. Det fungerar någorlunda väl, men vi behöver hålla på några år så att det sätter sig ordentligt, säger han.Han får medhåll från någon i skaran som samlats i Kulturens Hus, dit Anders Borg och biståndsminister Gunilla Karlsson, kom på besök i går. - Om inte Rot funnits vete sjutton hur det hade gått, då hade vi kanske inte funnits kvar, säger en man som jobbar inom VVS.Svårt konkurrera
Och ökningen sedan i våras märks inom byggbranschen. - När det tar fart, då finns det knappt folk att anställa. Samma sak när det är stiltje, då har få jobb, säger Göran Gustafsson på TG:s El i Finspång, som just nu drar all el i Kulturens Hus.Stefan Peterson, vd på Ellipsen som står för huvudentreprenaden i Kulturens Hus, framförde sina åsikter om så kallade "fullgörandegarantier", något han anser stjälper små och medelstora företag i konkurrensen med stora byggjättar.- Vi entreprenörer måste lämna en garanti på fem år på jobbet vi gör. Under denna tid måste vi ha en fullgörandegaranti, som är fem procent på det totala beloppet arbetet är på. Banken ser denna garanti som ett vanligt lån, vilket gör att vi inte alltid får garantin och därmed inte får jobbet, förklarar han.- Tänk om staten kunde gå in och ta låt säga hälften, eller hela, den garantin. Då skulle det bli lättare, fortsätter han.Stärka unga
Stefan Peterson hade även åsikter på LAS-reglerna, som han anser försvårar för unga att komma in på arbetsmarknaden. Anders Borg:- Som med allt finns det plus och minus. Det här ger ju en trygghet för de anställda, annars skulle vi få fler äldre arbetslösa. Men det är här vi har idén med lärlingar, säger han.Sedan flera år har Finspång ett bra samarbete mellan kommun, företag och skolor när det gäller yrkesutbildningar och lärlingsplatser. Något kommunen får beröm för av biståndsminister Gunilla Karlsson.- Finspång gör det här väldigt bra. Tio-tolv företag är med i samarbetet med kommunen och det är bra, säger hon. I en debattartikel i går förklarade Anders Borg och Gunilla Karlsson hur de bland annat vill stärka lärlingsplatser genom att satsa 6,2 miljarder kronor på unga de kommande fyra åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om