"Bondkomiken var inte fräck eller plump"
FINSPÅNGBondkomiken i Sverige stod sig bra de tre-fyra första decennierna på 1900-talet. Sedan dalade intresset.- 1945 började den gå utför. Det blev fräckare tag och mera underlivsskämt från scenen. Då var det buskis. Bondkomiken var aldrig fräck, plump eller dum, säger Bernt Franzén.
Bernt Franzén, alias "Mjölby-Frasse", var fint utstyrd i plommonstop och blommig väst,när han sjöng visor av de gamla bondkomikerna för Brukspensionärerna i Finspång. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
När han står på scen kallar han sig "Mjölby-Frasse" eftersom han kommer från Mjölby. På måndagen underhöll han och dragspelaren Åke för nästan 110 medlemmar i SPF Brukspensionärerna i Finspång.
I plommonstop, blommig väst och röd halsduk sjöng han visor av "Skånska Lasse" från Mjölby, som var den mest kände, Calle Lindström, Norrköping, "Jan i Grebro", "Östgöta-Lasse", Åke Karlsson och "Anners Annersa i Hultet" med flera.
<b>Barndiabetes</b>
Bernt Franzén har också en seriösare ådra. Han engagerar sig i barndiabetes och berättade ingående om ett fall som han är insatt i, om Anna.
- Sverige och Finland har de flesta diabetiker i världen. Det beror på att svenskar och finländare har ett starkt immunförsvar, förklarade Bernt Franzén.
- Ändå tas inte sjukdomen på allvar, mycket därför att de som drabbas ser pigga ut. Men de får till exempel ta sprutor flera gånger om dygnet livet ut.
Barndiabetsfonden bildades 1989, till stor del tack vare författaren Astrid Lindgren. Hon stödde sedan fonden fram till sin död.