Totalt ska runt 200 hektar tröskas i år, utspridda på cirka 50 olika åkerplättar under tre intensiva veckor.
– Så är det i de här bygderna. Det finns småbitar i skogarna. Det tar mycket tid och är en utmaning att som maskinförare göra snyggt även på små bitar, säger Robert Nilsson.
Det blir långa dagar. Häromdagen körde man till halv två på natten. På morgonen kan daggen sätta stopp och på kvällen kan dimman komma.
Men när vi möts har vädret bjudit på sol och drygt 30 grader i flera dagar.
Vad tycker bonden om årets förutsättningar?
– Det ser ut att bli rätt bra. Det var en tidig torrperiod som gjorde att det blev färre frö i varje planta, blötperioden i juli var bra och för att tröska är det bra nu, men för rapsen hade det varit bra med regn så den kunde gro. Torkan gör också att gräset börjar vissna, säger han.
Ute på gärdet står skördetröskan stilla. Mitt under den hektiska tiden när säden ska köras hem.
– Ett rembrott till fläkten som kyler motorn. Mekanikern är på väg, säger han.
Vilka jordarter har du här?
– Allt. Det kan vara mossjord i svackorna, lera, sand och hällberg på samma gärde. Så det kan vara knepigt att välja gröda som passar.
Vad han odlar styrs till även av tillgången på hjortar och vildsvin. Det som odlas används för eget bruk på gården. Närmare 600 kor, kvigor, kalvar och tjurar mättas året runt.
Allt han skördar kör han hem till silon. Där blandas vete, speltvete, rågvete, korn, havre, åkerbönor, till en nyttig fodermix med fiber, fett och protein i samma burk. Eftersom gräs är huvudgrödan till korna skördas det tre gånger per år, från maj till oktober.
Robert är åttonde generationen på gården Rökslid Östergård vid Sonstorp, som drivs av fyra heltider och några inhoppare.
– Det här är första året som jag äger gården själv, berättar 38-åringen som tagit över efter pappa Christer.
Jjordbruket är ekologiskt, med egen gödsel på åkrarna. Han producerar kravmärkt mjölk och kött.
– Det blir inte så höga skördar som om vi skulle köra på gödning och spruta bort allt ogräs.
Är det viktigt att köra ekologiskt?
– Det är en prisfråga i slutänden. Mjölk är vår huvudprodukt och nu är mjölkpriserna lite dåliga på eko. Efterfrågan har minskat. Vi är företagare och måste överleva. Man får producera det konsumenten vill ha. Fortsätter efterfrågan att sjunka kommer jag nog att räkna på om jag har råd att fortsätta ekologiskt.