Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bonden om skörden: "Det ser ut att bli rätt bra"

Bonden Robert Nilsson är förhoppningsfull. "I år ska vi inte klaga. Det ser ut att bli en rätt bra skörd", säger han.

Skördetiden är intensiva veckor som för bonden är viktiga och väderberoende. Här har den 20 fot breada tröskan stannat för reparation, mitt ute på gärdet.

Skördetiden är intensiva veckor som för bonden är viktiga och väderberoende. Här har den 20 fot breada tröskan stannat för reparation, mitt ute på gärdet.

Foto: Christer Andersson

Finspång2020-08-21 15:30

Totalt ska runt 200 hektar tröskas i år, utspridda på cirka 50 olika åkerplättar under tre intensiva veckor.

– Så är det i de här bygderna. Det finns småbitar i skogarna. Det tar mycket tid och är en utmaning att som maskinförare göra snyggt även på små bitar, säger Robert Nilsson.

Det blir långa dagar. Häromdagen körde man till halv två på natten. På morgonen kan daggen sätta stopp och på kvällen kan dimman komma.

Men när vi möts har vädret bjudit på sol och drygt 30 grader i flera dagar.

Vad tycker bonden om årets förutsättningar?

– Det ser ut att bli rätt bra. Det var en tidig torrperiod som gjorde att det blev färre frö i varje planta, blötperioden i juli var bra och för att tröska är det bra nu, men för rapsen hade det varit bra med regn så den kunde gro. Torkan gör också att gräset börjar vissna, säger han.

Ute på gärdet står skördetröskan stilla. Mitt under den hektiska tiden när säden ska köras hem.

– Ett rembrott till fläkten som kyler motorn. Mekanikern är på väg, säger han.

Vilka jordarter har du här?

– Allt. Det kan vara mossjord i svackorna, lera, sand och hällberg på samma gärde. Så det kan vara knepigt att välja gröda som passar.

Vad han odlar styrs till även av tillgången på hjortar och vildsvin. Det som odlas används för eget bruk på gården. Närmare 600 kor, kvigor, kalvar och tjurar mättas året runt.

Allt han skördar kör han hem till silon. Där blandas vete, speltvete, rågvete, korn, havre, åkerbönor, till en nyttig fodermix med fiber, fett och protein i samma burk. Eftersom gräs är huvudgrödan till korna skördas det tre gånger per år, från maj till oktober. 

Robert är åttonde generationen på gården Rökslid Östergård vid Sonstorp, som drivs av fyra heltider och några inhoppare.

– Det här är första året som jag äger gården själv, berättar 38-åringen som tagit över efter pappa Christer. 

Jjordbruket är ekologiskt, med egen gödsel på åkrarna. Han producerar kravmärkt mjölk och kött.

– Det blir inte så höga skördar som om vi skulle köra på gödning och spruta bort allt ogräs. 

Är det viktigt att köra ekologiskt?

– Det är en prisfråga i slutänden. Mjölk är vår huvudprodukt och nu är mjölkpriserna lite dåliga på eko. Efterfrågan har minskat. Vi är företagare och måste överleva. Man får producera det konsumenten vill ha. Fortsätter efterfrågan att sjunka kommer jag nog att räkna på om jag har råd att fortsätta ekologiskt.

Karta: Hällestad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!