Bonde bötfälls efter dom

Mark- och miljööverdomstolen har nu slutligen sagt sitt. Bonden Mats Andersson, som driver Bergs gårdsslakteri, ska betala 38 000 kronor till kommunen för att inte ha följt bygglovsbestämmelserna.

Foto: .Börje Gavér

Finspång2017-04-04 07:00

– Det känns tråkigt att det blev så här. Bestämmelserna underlättar verkligen inte det småskaliga mathantverket på landsbygden, säger han.

Under förra året berättade vi i flera artiklar om bonden Mats Andersson, på Bergs gård i Sonstorp, som lät göra om en ekonomibyggnad till ett slakteri. Efter att slakteriet tagits i drift slog bygg- och miljönämnden i Finspångs kommun fast att han skulle sökt bygglov för förändringen, men inte gjort det. Kommunen krävde honom då på en så kallad byggsanktionsavgift på 38 000 kronor.

Mats Andersson har hela tiden betonat att det är en liten slakteriverksamhet han bedriver, med tio suggor och 90 slaktsvin åt gången, och utan den verksamheten skulle jordbruket inte gå runt. Slakteriet är därmed en väl integrerad del av det jordbruk han driver, och i sådana fall krävs inte bygglov.

Men bygg- och miljönämnden anser att slakteriet är en självständig förädlingsverksamhet på gården som kräver bygglov.

Ärendet hamnande hos länsstyrelsens rättsenhet. Därifrån gav man Mats Andersson rätt. Bygg- och miljönämnden överklagade då till mark- och miljödomstolen, som gick på kommunens linje och därför upphävde länsstyrelsens beslut.

Mats Andersson valde då att överklaga till mark- och miljööverdomstolen. Och nu i början av mars föll ­domen, där överklagandet avslogs.

Överdomstolen konstaterar att slakteriverksamheten ska betraktas som ett självständigt företag. Man pekar bland annat på att jordbruket som Mats Andersson driver inte är beroende av ett gårdsslakteri.

Även det faktum att han säljer kött till utomstående, styrker att verksamheten är självständig.

Domen kan inte överklagas.

Än har Mats Andersson inte hunnit att lusläsa den, men han konstarera ändå att pengarna så klart måste betalas in.

– Men jag kan ju inte säga att jag känner mig särkilt uppmuntrad att fortsätta med slakteriverksamheten, säger han

Men du kommer att fortsätta?

– Ja, det gör jag. Tyvärr är det många som tror att jag har lagt ner den verksamheten med anledning av allt det här, men så är det alltså inte.

Du jobbar som företagare, slog dig det aldrig att det skulle kunna krävas bygglov för verksamheten?

– Jo, det gjorde det allt, men nu fick jag ju ta smällen efteråt. Jag hade ändå kollat upp med andra företagare här i kommunen som sade att det inte behövdes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om