Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bokslutet alla var nöjda med

Kommunens bokslut för 2003 visar ett överskott på 300 000 kronor. Det gladde flera av ledamöternas under gårdagens sammanträde i kommunfullmäktige, men flera pekade också på vikten av att inte slå sig till ro för det.

FINSPÅNG2004-04-29 06:00
Kommunfullmäktige hade i går att ta ställning till kommunens årsredovisning och bokslut för 2003. Kommunfullmäktige ställde sig bakom årsredovisning och bokslut efter en stunds diskussion. Flera av ledmöterna uttryckte sig positivt om det faktum att bokslutet visar ett plus på 300 000 kronor.
- Vi har gjort ett bokslut som ger ett plus. Vi har lyckats göra det även om jag tycker att överskottet inte är tillräckligt. Jag tycker att alla politiker och tjänstemän har gjort ett bra jobb. Vi kan till exempel titta på humanistiska nämnden där prognosen pekade på ett minus på 5, 9 miljoner kronor som man lyckades vända till ett plus på 3, 8 miljoner kronor. Hade vi inte satt in åtgärder hade vi inte haft ett plus, inledde kommunstyrelsens ordförande Stig Andersson (s).

Mål och måluppfyllelse
Elisabet Rehn (v) tyckte också att det var positivt med ett överskott, men saknade uppgifter om mål och måluppfyllelse i årsredovisningen.
- Man ser inte tydligt mål och eventuella måluppfyllelser man gör. För många kan det vara svårt att följa årsredovisningen så man måste jobba med att hitta nya former för den, menade hon.
Hon saknade också uppgifter om vilka satsningar som görs på personalen.
Inge Jacobsson (m) var inte fullt lika nöjd med årsredovisning och bokslut även om han passade på att gratulera Stig Andersson till överskottet. Han påpekade att pensionsskulden inte finns med i dessa siffror och att om man räknar in den hamnar man på ett stort underskott. Han ville också få svar från Conny Eriksson på vad socialnämnden gör för att ändra på det faktum att nämnden i flera års tid haft ett stort underskott. Det fick han dock inte svar på efter att kommunfullmäktiges ordförande Inge Carlsson påpekat att detta handlar om siffror från förra året och inte om vad som ska ske i framtiden.

Befolkningsminskning
Carl-Gustaf Mörner (m) uttryckte även han positivism över att kommunen har ett plus, men gjorde ändå vissa påpekanden.
- Jag ska inte strö salt i sår som inte finns, men då är ändå några saker jag vill nämna. Det första är befolkningsutvecklingen. Det har pekat neråt i flera år och nedförsbacken blir bara brantare. Det är stort aber och det här måste vi arbeta med. Vi kan inte leva på hoppet, det är det bara haren som gör, vi måste ha realism i det här och förhoppningsvis kan vi åtminstone bryta den här trenden, sade han.
Stig Andersson (s) påpekade att även han var orolig för befolkningsminskningen. Som svar på Inge Jacobssons påpekande om pensionsskulden sade han att det kommer att förslag om att pengar från kommunens fastighetsförsäljning nyligen ska användas till att börja kapa av skulden.
Han tyckte också att årsredovisningen kan bli bättre, kortare och mer konkret. Kommunfullmäktige beslutade också att kommunstyrelsen får i uppdrag att arbeta fram en modell för hur en kortfattad version av årsredovisning och bokslut kan utformas.
Kommunfullmäktige fick vid gårdagens sammanträde även en stunds musikunderhållning. Den svarade Blå strängar och Singsongs från kommunala musikskolan för.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om