Det råder brist på boendeplatser i Finspångs kommun, exempelvis när det gäller korttidsboendeplatser.
– Ja, vi har brist på platser, men egentligen är inte bristen korttidsboendeplatser, utan en brist på permanenta platser inom våra särskilda boenden, säger Åsa Karlsson, vård- och omsorgschef i Finspångs kommun.
På Finspångs kommuns korttidsavdelning finns tolv korttidsplatser belägna i Vårdcentrum i Finspång. Verksamheten fokuserar på rehabilitering och återhämtning för att kunna återgå till hemmet efter en sjukhusvistelse.
Enligt uppgift kan dementa personer få vänta i över ett halvår på plats, trots beslut om att de har rätt till en plats inom kommunala verksamheten. Hur långa väntetider har ni?
– Vid vår senaste rapportering kring de beslut vi inte kan verkställa inom lagstadgad, tre månaders tid, fanns åtta beslut rapporterade. Av dessa är det flera personer som är dementa, uppger Åsa Karlsson.
Stämmer det att mer än hälften av de totalt tolv vårdplatserna inom närsjukvården upptas av personer som ska in på korttidsboende, men inte kan det på grund av platsbrist?
– Hur stor andel av regionens platser som beläggs av personer med beslut om korttidsplats har jag svårt att svara på, men vi har för många individer med beslut om korttidsplats som finns kvar inom slutenvården.
Nu finns det planer på att återöppna Sergelsgården i gamla lasarettet i Finspång.
Hur akut är situationen i nuläget, och ska förslaget om Sergelsgården upp till behandling inom kommunen?
– Det finns flera alternativa åtgärder som vi arbetar med och min bedömning är att läget är angeläget, just nu förs dialog med politikerna kring de olika förslagen, säger Åsa Karlsson.
Räcker inte utbyggnaden av Hällestadgården för att fylla behovet?
– Utbyggnaden på Hällestadgården kommer vara klar först 2024 och vi behöver hitta fler alternativ innan dess.
Hur länge skulle Sergelsgården kunna nyttjas i dessa gamla lokaler?
– Om vi skulle gå in i tillfälliga lokaler skulle vi med fördel bedriva verksamhet, tills vi har de nya platserna att ta i bruk på Hällestadgården, konstaterar Åsa Karlsson.
I Finspångs kommun finns särskilda boenden, korttidsboende och särskilda enheter för personer med demenssjukdom.
Med särskilt boende avses en bostad vid en enhet där det finns personal dygnet runt. På en korttidsplats ges möjlighet till rehabilitering efter till exempel en sjukhusvistelse.