Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Boende pratar om att man snart kan gå på sjön"

I Björkesjön växer sjögullen så tätt att växten breder ut sig som en matta. Nu tas krafttag för att stoppa spridningen av den invasiva arten. "Bestånden måste slås tillbaka", säger Matilda Hagstam, naturvårdssamordnare.

Ett litet bestånd av sjögull i sjön Västjuten som man ska försöka få bukt med i slutet av sommaren.

Ett litet bestånd av sjögull i sjön Västjuten som man ska försöka få bukt med i slutet av sommaren.

Foto: Finspångs kommun

Finspång2023-07-20 17:30
undefined
Ett litet bestånd av sjögull i sjön Västjuten som man ska försöka få bukt med i slutet av sommaren.

Prydnadsväxten sjögull är en flytbladsväxt. Till utseendet liknar den gul näckros, men bladen är mindre på sjögullet och blommorna ser olika ut. Sjögullets kronblad är gula och bladen gröna. I vissa sjöar och vattensystem har sjögull tagit över helt ned till tre meters djup. Under gynnsamma förhållanden kan täta mattor bildas på vattenytan, täcka stora ytor och ha betydande ekologisk effekt på miljön.

– Sjögull nämns i Sverige redan 1870. Till Finspång och Stjärnviks säteri kom den 20 år senare, förklarar Matilda Hagstam.

undefined
Matilda Hagstam, naturvårdssamordnare på Finspångs kommun.

Artens utveckling har spridit sig runt om i kommunen. Spridningen i sötvatten sker via frön och växtdelar. Enligt Havs- och vattenmyndigheten kan sjögull skjuta i väg fem meter långa revor på två månader längs botten där varje reva kan bilda ett nytt bestånd.

– Flera vattensystem är täckta med sjögull. Bara i Björkesjön, Igelfors, pratar vi om ett bestånd på 73 hektar. Hällestadsån och Lotorpsåns system till Glan är också mättat, men sjön Västjuten är ännu inte mättad och där kan vi slå tillbaka växten. Det är även viktigt att hindra spridningen till Glan, säger hon.

undefined
Länsstyrelsen placerar ut flytande metallramar täckta med svart duk i vattnet i vissa områden i ett försök att kväva sjögullen.

Hon berättar om kanotleder som är så fyllda av sjögull att det är omöjligt att paddla utan att slita loss växter som ökar på spridningen.

Hur bekämpas sjögull?

– Med ramar med täckduk som får ligga i vattnet under ett år och skugga ut växterna. Det är ett jättejobb men effektivt. Andra metoder är att dra upp rötterna från botten, men taktiken fungerar bäst med små bestånd på grunt vatten nära bryggor, säger Matilda Hagstam.

Beskriv sjögull!

– Den är varken farlig eller giftig. Men den ställer till problem då växten är i vägen, hindrar mångfald och stoppar i praktiken allting annat. Björkesjön ser ut som en enda stor matta. Boende pratar om att man snart kan gå på sjön eftersom sjögull växer så tätt.

undefined
Stora delar av Björkesjön, Igelfors, är täckt av sjögull.

I augusti ordnar Finspångsåarnas vattenråd en träff på temat sjögull vid sjön Västjuten. Mer information och goda råd finns hos kommunen och Naturvårdsverkets hemsida som har en metodkatalog för bekämpning av invasiva arter.

– Risken finns att vi får för många invasiva arter – både djur och växter – som vi inte blir av med. Men vi kan arbeta för att hålla dem i schack. För att undvika spridning av sjögull gäller det att spola båtar, kanoter, fiskeutrustning och tvätta badkläder när man byter sjö.

Karta: Björkesjön, Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!