Finspångs kommun får en hel del rapporter om att det körs för fort på gator och i villaområden med 30-sträckor. Därför har kommunstyrelsen beslutat att villaägare och bostadsrättsföreningar har möjlighet att ställa ut blomlådor på gator utanför bostäder i form av en chikan, som bildar en snäv kurva på vägen som gör att bilister måste sänka hastigheten.
– Ofta prioriteras huvudstråk, men det här är ett sätt att möta önskemål om hastighetsdämpande åtgärder i villakvarter, säger Joakim Joge, trafikingenjör i kommunen.
Ängsvägen, Pirvägen, Klövervägen, Smedsvägen, Humlevägen, Laduvägen, Orrspelsvägen och Djupdalsvägen är exempel på vägar där kommunen har fått synpunkter på att hastigheten inte hålls.
Helena Hallestig har bott i villa på Orrspelsvägen i 25 år.
– Jag tycker det låter toppenbra med blomlådor. Det handlar om barnens säkerhet. Det bor mycket barn i området. Det här skulle jag ha velat ha redan när våra barn var små och de var ute mycket och lekte och spelade landhockey vid vägen, säger hon.
Blomlådorna får ställas ut mellan 1 maj och 30 november och det är de boende som bekostar och sköter blomlådorna. Kommunen bestämmer var lådorna placeras, beviljar ansökan och står för ritning och reflexer till blomlådorna. I bostadsområdet ska det finnas en ansvarig kontaktperson under tillståndsperioden.
– Jag tror att folk i villaområden inte har några problem med att sköta detta. Det är trevligare med blomlådor, än att det står stenar på vägen, menar Helena Hallestig.
Enligt kommunen är tanken att blomlådorna ska försköna området. Ogräs ska rensas och blommor hållas fräscha.
– Om det inte sköts tas tillståndet bort. Perioden som gäller är fram till 30 november eller när snöröjningen kommer igång. Förhoppningen är att det här ska tillfredsställa människor som tycker att det körs för fort, att det kan bidra till att 30-gränsen hålls, säger miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C).
Joakim Joge säger att han sedan tidigare har fått in förfrågningar. Nu hoppas han att blomlådorna ska vara en lösning som många Finspångsbor vid villagator väljer att ansöka om.
– Det här gäller i tätorten i Finspång. Vägar som förvaltas av vägföreningar omfattas inte av dessa regler, enskilda väghållare beslutar själva om att anlägga farthinder på sina vägar. Men det finns underlag även för vägföreningar att använda sig av detta, säger Joakim Joge.