Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blodbussen kommer till jobbet

FINSPÅNG
Blodtappningen på Blodcentralen på Finspångs lasarett har försvunnit och ersatts av en buss där tappningen utförs. I går kom den till Finspång och Alstom-området för första gången.
- Jag tycker det här är mycket bättre, säger blodgivaren Ulla-Britt Tell som jobbar på Alstom och i går hade nära till blodbussen.

Ulla-Britt Tell var en av dem som lämnade blod till Linda Åkerberg i blodbussen i går.    FOTO: TITTI OLOVSSON

Ulla-Britt Tell var en av dem som lämnade blod till Linda Åkerberg i blodbussen i går. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-09-13 00:00
"Blod ger liv", påpekar texten på bussen som står parkerad inne på Alstoms område på onsdagen. På utsidan ser den ut som en helt vanlig buss, men där inne har sätena bytts ut mot britsar, fem stycken, och längst bak i bussen, där blodgivarna får kliva på, finns en receptionsdisk.
På en av britsarna ligger Ulla-Britt Tell, som varit blodgivare i cirka åtta år, och tappas på blod.

<b>"Mycket bättre"</b>
- Jag tycker det här är mycket bättre, man får nära när den kommer hit, säger hon.
Hon jobbar på Alstom och har även tidigare lämnat blod i blodbussen, men de senaste åren har det varit Blodcentralen på Finspångs lasarett som gällt.
Blodbussen, som ingår i Laberatoriemedicin i Östergötlands verksamhet, åker runt i hela länet. För några år sedan var den vid industrierna i Finspång senast. I augusti berättade dock Folkbladet att blodtappningen på Blodcentralen på Finspångs lasarett skulle försvinna helt efter september och i stället ersättas med blodbussen.

<b>För- och nackdelar</b>
I går kom den för första gången och var under hela dagen uppställd på Alstoms område. I över 30 år har Björn Torstensson varit blodgivare och han var också en av dem som lämnade blod under gårdagen.
- Så länge det passar in är det inga problem att lämna blod här, säger han.
Björn Torstensson jobbar nämligen som resemontör och då gäller det att han är hemma i Finspång vid de tillfällen då blodbussen kommer, vilket han inte alltid är.
- Så det är både för- och nackdelar med det här, tycker han.
Alstom som företag ser positivt på att de anställda får möjlighet att lämna blod på arbetstid på arbetsplatsen.

<b>Två gånger </b>
- Det här är viktigt. Som företag har vi ett samhällsansvar och ett ansvar för våra medarbetare och deras familjer, säger Stefan Nilsson, tillförordnad informationsdirektör på Alstom.
När Folkbladet i augusti skrev om att blodtappningen skulle försvinna från lasarettet och ersättas med buss sade Jan-Olof Hildén, enhetschef för Laberatoriemedicin i Östergötland, att orsaken till detta var att man ville göra en satsning på bussen och att det var viktigt att de kom till folket i stället för att blodgivarna får komma till dem. Blodbussen kommer till Finspång två gånger till under september, dels till parkeringen nedanför biblioteket, dels till Sapa-området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om