Blodbussen kommer till jobbet
FINSPÅNGBlodtappningen på Blodcentralen på Finspångs lasarett har försvunnit och ersatts av en buss där tappningen utförs. I går kom den till Finspång och Alstom-området för första gången.- Jag tycker det här är mycket bättre, säger blodgivaren Ulla-Britt Tell som jobbar på Alstom och i går hade nära till blodbussen.
Ulla-Britt Tell var en av dem som lämnade blod till Linda Åkerberg i blodbussen i går. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
På en av britsarna ligger Ulla-Britt Tell, som varit blodgivare i cirka åtta år, och tappas på blod.
<b>"Mycket bättre"</b>
- Jag tycker det här är mycket bättre, man får nära när den kommer hit, säger hon.
Hon jobbar på Alstom och har även tidigare lämnat blod i blodbussen, men de senaste åren har det varit Blodcentralen på Finspångs lasarett som gällt.
Blodbussen, som ingår i Laberatoriemedicin i Östergötlands verksamhet, åker runt i hela länet. För några år sedan var den vid industrierna i Finspång senast. I augusti berättade dock Folkbladet att blodtappningen på Blodcentralen på Finspångs lasarett skulle försvinna helt efter september och i stället ersättas med blodbussen.
<b>För- och nackdelar</b>
I går kom den för första gången och var under hela dagen uppställd på Alstoms område. I över 30 år har Björn Torstensson varit blodgivare och han var också en av dem som lämnade blod under gårdagen.
- Så länge det passar in är det inga problem att lämna blod här, säger han.
Björn Torstensson jobbar nämligen som resemontör och då gäller det att han är hemma i Finspång vid de tillfällen då blodbussen kommer, vilket han inte alltid är.
- Så det är både för- och nackdelar med det här, tycker han.
Alstom som företag ser positivt på att de anställda får möjlighet att lämna blod på arbetstid på arbetsplatsen.
<b>Två gånger </b>
- Det här är viktigt. Som företag har vi ett samhällsansvar och ett ansvar för våra medarbetare och deras familjer, säger Stefan Nilsson, tillförordnad informationsdirektör på Alstom.
När Folkbladet i augusti skrev om att blodtappningen skulle försvinna från lasarettet och ersättas med buss sade Jan-Olof Hildén, enhetschef för Laberatoriemedicin i Östergötland, att orsaken till detta var att man ville göra en satsning på bussen och att det var viktigt att de kom till folket i stället för att blodgivarna får komma till dem. Blodbussen kommer till Finspång två gånger till under september, dels till parkeringen nedanför biblioteket, dels till Sapa-området.