Blir övertaliga - hamnar i kommunens personalpool
Arbetet med en omorganisation inom äldreomsorgen i Finspångs kommun pågår nu för fullt. Detta bland annat som en följd av den heltidsreform som genomförs. Inga anställda kommer att sägas upp, men 47 årsarbetare är övertaliga och de ska istället placeras i en personalpool.
- Från förvaltningens sida har vi inte gjort några sådana bedömningar, säger socialförvaltningens chef Britt-Marie Ellersten.
Av de 47 övertaliga årsarbetarna kommer ingen att sägas upp. De ska istället placeras i den personalpool som också ska startas har socialnämnden beslutat.
Fler från Tegelbacken
Just nu pågår arbetet för fullt med att genomföra denna omorganisation. Därför kan Britt-Marie Ellersten ännu inte säga hur många anställda vid varje boende som kommer att få lämna respektive arbetsplats för att istället ingå i personalpoolen. Klart är dock att flest årsarbetare kommer att få gå från Tegelbacken, här handlar det om cirka 15.
- Der är mer från Tegelbacken men de har samma förutsättningar som alla andra, säger Britt-Marie Ellersten.
Att det är fler därifrån hör, enligt Ellersten, samman med att man där var för många redan innan beslutet om heltiderna fattades. Man har haft en högre bemanning där än vad som krävs enligt insatsplanen. Insatsplanen visar hur många årsarbetare som krävs på varje enhet för att den ska fungera. Att rätta till de "fel" som finns enligt den görs också i det omorganisationsarbete som nu pågår.
Full respekt för oro
Kommer det att märkas för de boende att den här förändringen genomförs?
- De insatser de har har de rätt att ha och de kommer inte att tas bort på grund av det här, säger Britt-Marie Ellersten.
Förändringar i schemaläggningen för personalen på de olika boendena måste dock göras för att det hela ska fungera. Det arbetet pågår också nu. Det är alltså mycket som ännu inte är helt klart och en oro inför förändringarna finns hos personalen inom äldreomsorgen.
- Jag har full respekt för att personalen tycker att det är jobbigt nu. Vi ser ändå det här som något positivt, kvinnor ska kunna försörja sig på sitt arbete, säger Britt-Marie Ellersten.
Frivillighet först
När man nu tittar på vilka som ska lämna sina fasta arbetsplatser och ingå i poolen jobbas det efter två principer.
- Vi försöker att först gå efter frivillighet och det är ett 20-tal som vill jobba i poolen. Efter det går vi efter principen sist in först ut, säger Britt-Marie Ellersten.
Tanken från början var att heltidsreformen skulle träda i kraft fullt ut den 1 maj, men troligen kommer det att fördröjas några veckor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!