Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blir det sänkt åldersgräns på fritidsgårdarna?

FINSPÅNG
I dag avgörs det om fritidsgårdarna i Finspång ska sänka åldersgränsen. Förslaget kommer från personalen från början. Kultur- och fritidsnämnden fattar beslut vid dagens sammanträde.

Kanske får Jimmy Östensson yngre kamrater på Nyhems fritidsgård nästa termin. Blir det så ska Inger Möller och övrig personal ta en ordentlig diskussion med besökarna. - Vi har nämnt det litet grann, säger hon.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Kanske får Jimmy Östensson yngre kamrater på Nyhems fritidsgård nästa termin. Blir det så ska Inger Möller och övrig personal ta en ordentlig diskussion med besökarna. - Vi har nämnt det litet grann, säger hon. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-11-13 00:00
Det finns två huvudskäl för personalen vid Nyhems och Hårstorps fritidsgårdar att sänka åldersgränsen: att få flera tjejer till gårdarna och att fylla på med ungdomar när de äldre försvinner.
- Vi har gymnasieelever här och de är naturligtvis välkomna, säger Inger Möller, föreståndare för bägge gårdarna, som har sin huvudarbetsplats på Nyhem.

<b>IT-café</b>
De äldre ungdomarna har gått på gården i massor av år och känner sig hemma där. Men Inger och fritidsledarna Marita Nestor och Robert Ivarsson tror att det planerade IT-caféet kommer att locka till sig många av gårdens äldsta ungdomar.
- Vi tror också att få tjejer börjar på gården när de kommit upp i sjuan. det är så mycket nytt för dem, en brytningstid, Har de däremot börjat tidigare, så är det inget konstigt att fortsätta. Och vi behöver fler tjejer i verksamheten.

<b>Årskurs fem</b>
Personalen tillsammans med kultur- och fritidskontoret föreslår att dagens åldersgräns, som går vid årskurs sju, sänks till årskurs fem.
- Vi tycker 11, 12 år är en bra gräns. Yngre barn ska vi inte ta emot, de tillhör barnomsorgen, det gör inte vi. De måste vara så mogna att de inte kräver ständig tillsyn.
Enligt förslaget ska gårdarna hålla öppet för årskurs 5-6 kl 14.30-8.00 under måndag-torsdag och för åk 7 och uppåt kl 16.00-21.00. Bägge grupperna har alltså egna tider på gården, plus gemensam tid på två timmar måndag-torsdag.
- De äldre får visa hänsyn och de yngre måste klara av att umgås med de äldre. Men fredagarna är heliga för sjuorna och uppåt, då har vi öppet 17.00-24.00 och det är bara till för dem.

<b>"Inte dyrare"</b>
Den ändrade åldersgränsen innebär inte ökade kostnader, enligt Inger Möller.
- Vi öppnar en halvtimme tidigare och då har vår arbetstid ändå börjat. Vi har en del annat att göra, bland annat städning, men det hinner vi ändå.
Fritidsgårdarna har haft lägre åldersgräns tidigare.
- Men då hade vi barn ner till sju år och helt delade tider. Det blev många nya ledamöter i kultur - och fritidsnämnden för några år sedan och de reagerade mot att det var barnomsorg vi bedrev vilket vi inte ska.
Om förslaget går igenom, gäller det från 7 januari nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om