Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Coop stoppar swish och blippande när brotten ökar

Blippande bedrägerier med stulna kort, falska swishbetalningar, stölder och kontantbedrägerier. Coop Finspång har drabbats hårt och slutar nu med vissa tjänster i sina butiker.

Coop Finspångs vd Anders Svensson och Bergslagshallens butikschef Susanne Stelzl sätter upp skylten som informerar om att de slutar med betalningar med swish och blipp samt uttag av kontanter för personer under 18 år på grund bedrägerier.

Coop Finspångs vd Anders Svensson och Bergslagshallens butikschef Susanne Stelzl sätter upp skylten som informerar om att de slutar med betalningar med swish och blipp samt uttag av kontanter för personer under 18 år på grund bedrägerier.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2022-06-18 05:00

Bedrägerier och stölder av olika slag har varit ett återkommande problem i flera av Coop Finspångs butiker.

Under måndagsmorgonen drabbades både Coop Bergslagshallen och Coop Östermalmshallen.

– På Östermalmshallen kom det in ett gäng som var hotfulla och plockade på sig varor. Polisen larmades dit och omhändertog två personer. Vid samma tidpunkt var det flera personer som handlade med stulna kort på Bergslagshallen, säger Anders Svensson, vd, Coop Finspång.

Han påpekar att det stjäls bankkort för att utföra brotten.

undefined
Vd Anders Svensson i samspråk med Coop Bergslagshallens butikschef Susanne Stelzl.

– Det stjäls bankkort och sedan går det att blippa för hundratals kronor. Blippen går inte att stänga av, det är en banktjänst. Men man bör vara aktsam om sina kort och kanske stänga av denna tjänst via sin bank.  

I dessa fall är det kunderna som drabbas ekonomiskt.

– Vi kommer att fråga efter legitimation om man använder blippfunktionen under en period på grund av dessa brott, säger Anders.

Kontantbedrägerierna har pågått en längre tid.

undefined
Coop Bergslagshallen har haft problem med bedrägerier, stölder och snatterier under våren.

– Det kan vara en kund som köper något för fem kronor och sedan vill ha 200 kronor uttaget i kontanter. Den här typen av hantering har ökat mycket, speciellt bland minderåriga. Nu kommer vi förbjuda personer under 18 år att ta ut kontanter i våra butiker. Syftet för en del av dessa kontantuttag har varit att kunna handla droger.

Swishbedrägerier är en annan brottslighet som har ökat. Det rör sig om personer som handlar varor och visar upp swishbetalningar, som senare visar sig vara falska.

– Det är framförallt Östermalmshallen och Bergslagshallen som drabbats. Vi ska även ta bort möjligheten att betala med swish. Dessa tjänster stängs av i våra Coopbutiker i Finspång under en provperiod under sommaren, säger Anders Svensson.

undefined
Bergslagshallens butikschef tycker att det är tråkigt, men nödvändigt att de slutar med vissa tjänster i butiken.

Susanne Stelzl, butikschef, Coop Bergslagshallen, satte under onsdagsförmiddagen upp en skylt med information om att butiken slutar med swish- och blippbetalningar samt uttagsstopp av kontanter för kunder under 18 år.

– Vi har problem med alla dessa saker. Dessutom har stölder och snatterier ökat under våren. Det kommer kunder som är hotfulla, som vi tror har stoppat på sig varor, men i kassan säger de "nej, det har jag inte". Då kan vi inte göra något, man känner sig maktlös, säger Susanne Stelzl.

Hon tycker att det är tråkigt, men nödvändigt att sluta med vissa tjänster.

– Det är synd att vissa förstör för andra. När det gäller swishbedrägerier har vi förlorat tusentals kronor den senaste tiden, säger Susanne.

Har även Stora Coop Viberga drabbats?

– Ja, fast där har främst stölder varit det största bekymret, säger Anders Svensson.

Hur stora kostnader blir dessa brott för Coop Finspång?

– Det tar mycket tid i anspråk och kräver mer vaktbevakning, då springer det iväg mycket pengar. Vi har civila vakter för 250 000 kronor per år, den bevakningen tänker vi öka. Vi har svinn på över en miljon kronor varje år, det lär inte minska, säger han.

undefined
Coop Östermalmshallen har också varit drabbad av bedrägerier, stölder och snatterier.

Hjälper det med fler civila vakter i butikerna?

– Oh ja! Det hjälper och skapar en trygghet, säger Susanne Stelzl.

Hur ska ni göra för att få bukt med problemen?

– Bra fråga. Tyvärr har samhället blivit tufft. Det är viktigt att vara vaksam och till exempel försöka gömma sina kort. När samhället har blivit mer digitalt har den här typen av brottslighet ökat mycket, konstaterar Anders Svensson.

Coop Finspång

1860 bildas första kooperativa föreningen i kommunen, i Sonstorp.
1915 bildas Finspångs Konsumtionsförening. Första affären låg på Bergslagsvägen, i Arvid ”Fiskarn” Svenssons hus.
1929 bildas N.Ö.K, Norra Östergötlands Konsumtionsförening.
1951 öppnade det första snabbköpet.
I slutet av 1971 invigdes Viberga, som firade 50-årsjubileum förra året.

1977 blev Konsum Rejmyre en del av NÖK.
1994 byggdes Bergslagshallen (2009 utbyggnad).
2013 bytte föreningen namn till Coop Finspång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!