Blandade känslor när den nya träffpunkten öppnade
I veckan öppnade den nya träffpunkten som är en bantad version av Högby dagcentral. De flesta är glada att den inte tagits bort helt, men känslorna är blandade.- Nu är det tomt här, som ett dödens väntrum, säger en mycket besviken Ulla-Britt Hellberg.
Ensam kvar. Ulla Bernhard är den enda anställda som jobbar kvar från dagcentralens tid. Det känns jättetungt, men jag känner mig välkommen av pensionärerna, säger hon.
Foto:
- Det här är en katastrof. Vi blir behandlade illa och jag har mått så dåligt. Vad ska jag nu gå upp för på morgnarna, jag har ingenting att gå till, säger Ulla-Britt Hellberg som har bott på Högby seniorboende i två år.
Hon flyttade till boendet just på grund av dagcentralen, för att slippa vara ensam och för att kunna gå till matsalen och äta varje dag. Nu är matsalen stängd och dagcentralen borta.
Färre anställda
Pensionärerna är lättade över att de fortfarande har en träffpunkt att gå till, men när de jämför den med dagcentralen blandas känslorna. Den nya träffpunkten har bara en anställd istället för tre som dagcentralen hade. Under augusti är det öppet tre dagar i veckan mot tidigare fem och dessutom är öppettiderna minskade.
- Det här är egentligen inte en ny träffpunkt, vi är ju kvar i samma lokaler och det har inte hänt någonting förutom att vi har minskat personalen, säger Ulla Bernhard, som är samordnare för träffpunkten.
Hon har arbetat med dagverksamheten sedan 1998 och tycker att kommunen har haft för bråttom med att öppna träffpunkten. Lokalhyran är betald året ut och var verksamheten sedan ska bedrivas är ännu oklart.
Kvar i lokalen står 16 vävstolar. Fem av dem får träffpunkten behålla, resten ska tas bort.
- Många undrar varför de inte får väva när stolarna står här i alla fall. Det känns jättetungt. Jag känner mig välkommen av pensionärerna men jag har inga arbetskamrater kvar, säger Ulla Bernhard.
Ingen hjälp
Under dagcentralens tid var personalen med och hjälpte pensionärerna att väva, skapa i lera och pyssla på olika sätt. På träffpunkten får pensionärerna klara den biten själva. De som inte är tillräckligt pigga kommer att få klara sig utan aktiviteter.
Ulla-Britt Hellberg är en av dem. Hon har reumatism och kan inte vara med på aktiviteterna utan hjälp. Hennes bordsgranne Vanja Leek skakar på huvudet åt förändringen.
- Flickorna har varit underbara och gjort så mycket för oss. Det är bedrövligt. Jag förstår inte vad de tänker på myndigheterna, säger hon.
Som Folkbladet tidigare har berättat har Brukspensionärerna, Kommunalpensionärerna och PRO gått samman och överklagat socialnämndens beslut, att göra om Högby dagcentral till en träffpunkt, till länsrätten. Den 17 augusti ska kommunen ha ett sammanträde om frågan och beslutet från länsrätten beräknas komma tidigast i september eller oktober.